Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza

Zöldséges szárnyasaprólék-leves szalonnával és kézzel szaggatott galuskával

Levesek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

90 Perc
(2)
Elkészítési idő
Nehézség
2 Pontszám
Zöldséges szárnyasaprólék-leves szalonnával és kézzel szaggatott galuskával
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Lépések

Főzési idő: 90 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

Aprólékleves
A hagymát finomra vágjuk, közben egy nagy méretű fazekat a tűzre teszünk, a kacsazsíron megpirítjuk a szalonnát. Ha szépen megpirult a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a zúzát. Addig pirítjuk, amíg a hagyma szép aranysárga nem lesz. Kevés vizet adunk hozzá, és a zúzát így pároljuk kb. 30 percig, amíg majdnem megpuhul.

Közben van idő a zöldségeket is előkészíteni. A répát, fehérgyökeret, újhagymát szép vékony karikákra, a gombát cikkekre, a petrezselymet és snidlinget apróra vágjuk, a karfiolt pici rózsákra szedjük.

Ha a zúza majdnem puha, az összes folyadékot elpárologtatjuk, várjuk meg, amíg sisteregni nem kezd!
Ezután hozzáadhatjuk a répát, gyökeret, gombát, majd ráönthetjük a fehérbort, és megvárjuk, amíg teljesen el nem párolog. Ha ez megtörténik, felöntjük annyi húslevessel, hogy egy-két cm-rel ellepje a zöldségeket és a szalonnás zúzát. Megsózzuk, csendesen hagyjuk forrni.

Közben egy serpenyőt hevítünk, amiben kacsazsíron, erős tűzön megpirítjuk a szárnyat és a májat.
Ha megpirultak, hozzáadhatjuk a forrásban lévő leveshez a borsóval, karfiollal újhagymával együtt.
Lassan főzzük, amíg minden zöldség és húsrész meg nem puhul, illetve a leves kellően ízes nem lesz!
Közben a tejszínből és tejfölből habarást készítünk, vagyis simára keverjük néhány evőkanál liszttel.
A levest behabarjuk, újra felforraljuk, ha szükséges, sózhatjuk, illetve, ha szeretnénk, egy pár csepp ecettel még pikánsabbá tehetjük! Ha elkészült, a snidlinget, petrezselymet, galuskát csak a tálalás pillanatában tegyük bele!

Galuska
A tojásokkal és a csipet sóval elkeverjük a lisztet. Annyi lisztet tegyünk a tojásokhoz, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Lobogó, sós vízbe szaggatjuk vágódeszkáról a tésztát, néhány percig főzzük, hideg vízben lehűtjük. A tálalás pillanatában melegítjük fel a levesben.

Tálalás
Csészébe vagy nagy méretű tányérba kanalazunk a tűzforró, sűrű, gazdag levesből.
Bőségesen meghintjük petrezselyemmel, snidlinggel, valamint néhány gerezd citromot kínálunk mellé, hogy mindenki magának csepegtessen belőle a levesbe!