Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek
« Vissza

Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással

Főételek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

60 Perc
(6)
Elkészítési idő
Nehézség
6 Pontszám
Töltött karalábé pikáns, tejszínes kapormártással
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

Lépések

Főzési idő: 60 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

Töltött karalábé:
A karalábé tetejét levágjuk, a héját eltávolítjuk, a közepét karalábévájóval vagy evőkanállal kikaparjuk. Annyi karalábéhúst távolítunk el az egész karalábék belsejéből, hogy a lehető legvékonyabb, de még stabil oldaluk legyen, ez kb. fél cm-es falvastagságot jelent. A héjat és a karalábék közepét ne dobjuk ki, a mártásnál fogjuk felhasználni!
A vízhez adjuk a vaj kb. 80%-át, sózzuk, cukrozzuk, és ebben főzzük puhára kb. 20 perc alatt a kivájt karalábékat és a levágott „tetejüket”. Közben a zsemlét tejbe áztatjuk, addig elkészítjük a pulykahúsos tölteléket.
Serpenyőben, vajon finomra vágott hagymát, fokhagymát párolunk, majd hozzáadjuk a darált pulykát, apróra vágott gombát, és alaposan megpirítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadhatjuk az időközben megpuhult, áttört zsemlét is, sózzuk és borsozzuk. Ha a pulykahúsos zsemle megpirult, valamint puha is, lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a tojássárgáját, reszelt sajtot, cottage cheese-t, petrezselymet. A megpuhult karalábék belsejébe töltjük a pulykatölteléket, köré öntjük a karalábé főzőlevét, és forró, 200 °C-os sütőbe tesszük 8–10 percre, amíg kicsit átforrósodik.

Kapormártás:
Készítünk egy könnyű alaplét: ehhez a cikkekre vágott, 1 fej hagymát, fokhagymát, petrezselyemszárat, a karalábé héját és kivájt belsejét, esetleg egy-két zsenge karalábélevelet annyi vízzel öntünk fel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd a tűzről levesszük, és 20 percet állni hagyjuk.
Közben kevés vajon aranysárágára pirítunk ½ db, finomra vágott hagymát, majd egy–két evőkanál liszttel megszórjuk, és zsemleszínűre pirítjuk. Ha kellően szép sárgás a liszt, valamint jó az illata, rászűrjük a karalábéból főtt alaplét. Alaposan kiforraljuk, hagyjuk kicsit besűrűsödni, majd ízesítjük sóval, cukorral és kevés ecettel. Ha kellően pikáns, az utolsó pillanatban hozzáadhatjuk a tejszínt, rövid ideig forraljuk, végül a tűzről levéve a frissen vágott kaprot is hozzáadhatjuk.

Tálalás:
A forró mártásból egy mélytányérba kanalazunk, majd a sütőből érkező, forró, töltött karalábét a tányér és a mártás közepébe tesszük a „tetejével” együtt. Azonnal fogyasztjuk.