Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza

Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros sonkával

Főételek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

120 Perc
(0)
Elkészítési idő
Nehézség
0 Pontszám
Sütőben sült lencsefőzelék narancsos-mustáros sonkával
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Lépések

Főzési idő: 120 Perc

A recept szerzője: Mautner Zsófi

1. A sütőt előmelegítjük 150 °C-ra.

2. Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.

3. A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. A füstölt sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük.

4. A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a sonkát.

5. Amikor megpuhult, kiemeljük belőle a sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal. Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint 5 dkg barnacukorral. A sütőt a legmagasabb (vagy grill)fokozatra kapcsoljuk, és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

6. Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet, a répát és a zellert eltávolítjuk. A lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dkg barnacukorral simára pürésítjük. Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.