Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek
« Vissza

Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével

Főételek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

110 Perc
(4)
Elkészítési idő
Nehézség
4 Pontszám
Narancsos csirkecomb sült répával és rukkolás burgonyapürével
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

Lépések

Főzési idő: 110 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

Narancsos csirkecomb és sült répa
Levágjuk 4 db narancs héját, és éles késsel – a fehér hártya mellett – kivágjuk a narancshúst, a megmaradt levet pedig kifacsarjuk egy tálba. Félretesszük a tálalásig. Egy vastag serpenyőt a tűzre teszünk, és felhevítjük. A csirkecombokat forró serpenyőben erősen megpirítjuk, a felsőcombokat kizárólag a bőrös oldalukon. A sárgarépákat megmossuk, körömkefével átdörzsöljük, a héját rajta hagyjuk, nem tisztítjuk meg! Amikor a combok kellően megpirultak, akkor sózzuk és borsozzuk, majd nagyobb méretű porcelántálba rendezzük őket a negyedelt répával együtt, amit szintén sóval ízesítünk.
A serpenyőben, amiben a combokat pirítottuk, felolvasztunk egy kis mézet, ráfacsarjuk a filézésből megmaradt narancslevet, adunk hozzá egy kanál szójaszószt és ízlés szerint frissen őrölt borsot. Hagyjuk enyhén sziruposra sűrűsödni, de ügyeljünk arra, nehogy odaégessük!
Ha kellően szirupos, beecseteljük vele a csirkéket, és előmelegített, 180 °C-os sütőben 30 percig, majd 200 °C-on 10 percig sütjük. Sütés közben gyakran kenegessük meg a maradék narancsos sziruppal, és ha szükséges, a répákat is forgassuk meg, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. A répa szépen megsül, amire a combok is elkészülnek, valamint különleges lesz az íze, mivel a héja karamellizálódni fog.

Rukkolás burgonyapüré
A burgonyákat meghámozzuk, nagyobb, de egyforma darabokra vágjuk, majd vízben alaposan átöblítjük. Fazékba tesszük, és erősen sós, bőséges vízben 10–15 perc alatt puhára főzzük.
A rukkolát durva darabokra vágjuk, és a csirke serpenyőjében 2 evőkanálnyi olívaolajon enyhén megfonnyasztjuk. A kevergetéshez egy villát használjunk, amire előtte egy egész gerezd fokhagymát szúrjunk fel. Időnként célszerű kicsit erősebben odadörzsölni a serpenyő aljához. Ha elkészült, félretehetjük.
A megfőtt burgonyát leszűrjük, majd azonnal, még a lehető legforróbban áttörjük egy burgonyanyomón.
Feltesszük a tűzhelyre, majd felmelegített tejet és hideg vajat adunk hozzá, miközben erősen kevergetjük egy habverővel, megkóstoljuk, és ha szükséges, megsózzuk. A burgonyának fel kell szívnia a vajat és a tejet. Annyi vajat és tejet adunk hozzá, amíg a pürénk szép krémes és lágy állagú nem lesz. Ez a burgonyától függ, de akkor a legízletesebb és legjobb állagú a püré, ha harmadrész burgonyából, harmadrész tejből és harmadrész vajból áll. Ha elkészült, hozzákeverjük a megfonnyasztott rukkolát is.

Tálalás
A tányérra kanalazunk a burgonyapüréből, rátesszük a sült csirkecombokat és a répákat, a tetejére bőségesen rakunk a korábban elkészített narancshúsból, csurranásnyi olívaolajjal meglocsoljuk, és a csirkés szaftból is rakunk rá. A végén borssal ízesítjük, valamint frissen reszelt narancshéjjal is megszórjuk.