Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza

Faszénen grillezett, pácolt csirkecomb és -mell, grillezett zöldségekkel

Főételek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

120 Perc
(3)
Elkészítési idő
Nehézség
3 Pontszám
Faszénen grillezett, pácolt csirkecomb és -mell, grillezett zöldségekkel
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Cookies have to be enabled to store favorites.

Lépések

Főzési idő: 120 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

Grillezéshez előkészítjük a terepet:
Minden pácolt húst magunkhoz készítünk, kevés olajjal összeforgatjuk előre, semmi esetre sem a grill felett olajozunk!
A cukkinit két ujjnyi vastagságú darabokra, a paprikákat félbe, a hagymákat négybe vágjuk. Az újhagymát hagyjuk egészben, a végeit vágjuk le, kb. 15 cm-es darabokat készítsünk.
A zöldségeket is egy nagyméretű keverőtálban locsoljuk meg olajjal, pár csepp citromlével, ízesítsük sóval, csipetnyi cukorral, hogy csak grillezni kelljen.
Készítsünk magunkhoz minden eszközt, ami kell a grillezéshez, pl. nagyméretű tálakat, amire a kész grillezett húst és zöldséget tudjuk egyből tálalni. Illetve nagyon fontos a hosszú grillcsipesz, hogy a forró parázs felett ne kelljen kézzel nyúlkálnunk.
Faszénnel töltsük fel a grillt, tegyünk bele néhány grillgyújtót és gyújtsuk be. Várjunk 15-20 percet, mire a parázs elindul és egyenletesen eloszlik.
A fedhető grillek alján és tetején is található egy-egy szellőző. A kettőt együtt szinkronban kell használnunk: ha szűkre állítjuk, csökkentjük a huzatot és vele együtt a hőmérsékletet is.
Ha teljesen kinyitjuk, nő a huzat, és emelkedik a hőmérséklet is.
Ha kellően forró, kezdjük a grillezést. Pakoljuk fel a húst és a zöldségeket. Ha feltettük a parázsra a rávalókat, fedjük le a grillt! Ne piszkáljuk, ne nyitogassuk, hagyjuk 4-5 percig, míg egyenletesen megpirulnak! Ha letelt az idő, emeljük fel a grill tetejét, forgassunk meg mindent, fedjük újra le, és megint hagyjuk 4-5 percig.
Amíg grilleződik a hús és a zöldség, van időnk egy gyors zöldségpácot készíteni:
Keverjünk össze kevés olívát citromlével, reszelt fokhagymával és petrezselyemmel. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal is. Ha elkészült, tegyük félre tálalásig.
Ha elkészült a hús és a zöldségek, azonnal tálalunk is egy mozdulattal: mindent ízlésesen elrendezünk egy nagyméretű tálra, és mehet is az asztalra!
A zöldségeket locsoljuk meg alaposan az elkészített páccal!
Tipp: Ha pl. csirkecombot, vastagabb tarját, csirkeszárnyat, más csontos húst grillezünk, több idő szükséges. Ilyenkor azokat legalább 5-6 perccel előbb tegyük fel sülni és csak később a zöldségeket.
Valamint a szellőzőket kicsire állítsuk, hogy picivel alacsonyabb hőmérséklet keletkezzen. (Kb. 180-190 Celsius-fok.) Mikor majdnem kész a hús és hozzátesszük a zöldségeket, kinyithatjuk a szellőzőket, emelve a hőmérsékletet.