Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza a receptekhez

Burgonyás lángos tejfölös túróval és pirított szalonnával

Főételek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

75 Perc
(0)
Elkészítési idő
Nehézség
0 Pontszám
Burgonyás lángos tejfölös túróval és pirított szalonnával
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Lépések

Főzési idő: 75 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

Lángos:
Először a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, még forrón áttörjük, és kissé hagyjuk kihűlni. Az élesztőt langyos tejben picit felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet, áttört főtt burgonyát, élesztővel felfuttatott tejet, tejfölt, sót, cukrot kézzel vagy keverőgépben homogén tésztává dolgozzuk. A kész tésztát mély keverőtálba tesszük, a tetejét vékonyan meglisztezzük, alufóliával letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
A szépen megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 15 cm-es kiszúró segítségével korongokat szaggatunk belőle. Közben zsiradékot forrósítunk egy serpenyőben.
A tésztakorongokat kézbe vesszük, majd mindkét kezünk segítségével picit vékonyítjuk a korongok közepét. A felforrósodott zsiradékban mindkét oldalát aranybarnára sütjük, és csepegtetőrácsra szedjük.

Tejfölös túró:
A kockákra vágott szalonnát széles serpenyőbe tesszük, annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Lyukas közepű sütőpapírral letakarjuk, és alacsony hőfokon először pároljuk, majd aranysárgára pirítjuk. Szűrjük, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a túrós tejfölt. A túrót villával kissé összetörjük, pár kanál tejföllel lazítjuk, sózzuk, borsozzuk, és finomra vágott lila hagymát is teszünk hozzá. Hozzákeverjük a kihűlt szalonnát és pár kanálnyit langyosra hűlt zsírjából. A tálalásig hűtőbe tesszük.
Tálalás:
A frissen kisült lángos tetejére kanalazunk a tejfölös túróból, meghintjük frissen őrölt borssal és újhagyma zöldjével, majd azonnal fogyasztjuk.