Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza

Az én tyúkhúslevesem

Levesek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

180 Perc
(1)
Elkészítési idő
Nehézség
1 Pontszám
Az én tyúkhúslevesem
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Lépések

Főzési idő: 180 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

A tyúkot négybe daraboljuk: először félbe a mellcsont és a gerinc mentén, majd a mell és a comb között.
Nagy fazékba vizet forralunk, és mikor felforrt, beletesszük a tyúk darabokat. Kb. két percig forrázzuk, majd kiemeljük a húst és langyos vízzel leöblítjük.
Tisztára mossuk a fazekat, majd visszatesszük a forrázott tyúkot és felöntjük annyi vízzel, hogy négy ujjnyival ellepje. (Ha leforrázzuk a húst, nem kell majd habozni és a lé is tisztább lesz!)
Csendesen felforraljuk, közben előkészítjük a zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, zellergumót, karalábét negyedeljük, a fokhagymát félbevágjuk, a vöröshagymát is félbevágjuk, majd héjasan a vágott felét száraz serpenyőben feketére pirítjuk. A karfiolt nagyobb rózsáira, a kelkáposztát leveleire szedjük.

Ha felforrt a tyúk, tartsuk éppen csak gyöngyözve, majd beletesszük az összes előkészített zöldséget.
Teszünk még bele a felsoroltakon kívül egy egész paradicsomot és hegyes erős paprikát, egy köteg petrezselymet, kevés zellerzöldet és egy 20 cm hosszú póréhagymadarabot is.
Ízesítjük sóval és egy evőkanál fekete borssal.
Csendesen forraljuk 4-5 órán át vagy akár tovább is, folyamatosan kóstoljuk és koncentráljuk!

A zöldségeket egy-két óra után el lehet kezdeni óvatosan kiemelni, hogy ne puhuljanak túl, a húst addig főzzük, míg meg nem puhul és a lé jóízű lesz.
Ha elkészült, a húst is kiemeljük, a lét nedves konyharuhán átszűrjük.
Újra felforraljuk és forrón tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és hússal. Betétnek gyufatésztát vagy cérnametéltet kínáljunk hozzá!