Bevásárlólista Kedvenc receptek
« Vissza

Az én karácsonyi püspökkenyerem

Desszertek

Értékelés Kedvencekhez

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

60 Perc
(1)
Elkészítési idő
Nehézség
1 Pontszám
Az én karácsonyi püspökkenyerem
Nyomtatás Ajánlás

Recept hozzáadva a Kedvenceihez.

A recept már a Kedvencei között van.

Lépések

Főzési idő: 60 Perc

A recept szerzője: Széll Tamás

A finomlisztet átszitáljuk a sütőporral és alaposan elkeverjük, majd a vajat is hozzáadjuk és kézzel elmorzsoljuk. A tojássárgájához adjuk a két rúd vanília kikapart magját és a kristálycukor kb. kétharmadát, majd habverővel habosra keverjük (a vanília héját aprítsuk fel, és a porcukorral zárjuk össze egy csatos üvegbe). Ha szép habos a tojássárgájás massza, hozzáadhatjuk a tejet és a lisztes-vajas keveréket. Keverjük össze a tésztát, végül adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, az aprított magvakat, csokoládét, a citrom és narancs reszelt héját, valamint a gyömbért is.

Néhány percet pihentessük a masszát, addig verjük habbá a tojásfehérjéket a cukor maradék harmadrészével, végül lazán forgassuk bele a tésztába.

Egy tetszőleges méretű és formájú, hosszúkás sütőformát vajazzunk ki vékonyan, és szórjuk meg liszttel, majd alaposan rázzuk össze, hogy mindenhova kerüljön a lisztből.
Öntsük a formába a tészta felét, ügyeljünk, hogy kb. a forma harmadáig érjen!

Sodorjunk egy rudat a marcipánból, forgassuk lisztbe és tegyük a tészta tetejére, majd öntsük rá a tészta maradék részét. Akkor jó, ha ilyenkor kb. a forma kétharmadáig ér a tészta.
Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük nagyjából 30-40 percig. Ha elkészült, egy hosszú, vékony tűvel szúrjuk meg a süteményt, ha nem tapad nyers tésztacsík a tűre, akkor kész.
Hagyjuk pár percig pihenni a formában, de még langyosan borítsuk ki és tegyük sütőrácsra, hogy alulról is tudjon hűlni.

Gazdagon szórjuk meg a vaníliával összezárt, „aromatizált” porcukorral.
Az ünnepek alatt, egy pohár tejjel kiváló reggeli a nehéz vacsorák után!