Bevásárlólista Kedvenc receptek

Variációk lecsóra

21-07-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Variaciok-lecsora

Variációk lecsóra - A nyári klasszikus itthon és a nagyvilágban
« Vissza
Social Share logo

Variációk lecsóra

A lecsó egyik legkülönlegesebb és legváltozatosabb nemzeti ételünk, pedig a paradicsom, paprika, hagyma alapú zöldségragu nem csak a magyar konyhára jellemző, Európa és a világ nemzeti konyháiban is megtalálható a „lecsó faktor”.

Itt van rögtön a sokak által ismert francia ratatouille és az közel-keleti shakshouka amely fogások ma már a lecsótól függetlenül Magyarországon is népszerűek, de – bár kevésbé ismert, - a törökök menemenje, a szerbek dzsuvecse és az olaszok peperonataja is hasonlóan készül. A három alap összetevő mellett a franciák cukkinivel, padlizsánnal, fokhagymával, olivaolajjal és petrezselyemmel készítik, a törökök tojással dobják fel, a shakshouka különlegességét a római kömény adja, az olaszok a fokhagymával és petrezselyemmel fűszerezik, míg a szerbek rizzsel és padlizsánnal készítik. Egyedül a hagyományos magyar lecsó tartalmaz húst szalonna formájában.

De nem is kell a határokon kívülre tekinteni ahhoz, hogy a lecsó változatosságát megcsodáljuk, hiszen hazánk különböző régióiban is rendkívül sokféleképpen értelmezik az ételt. Hogy a paradicsom, paprika, hagyma és valamilyen zsiradék mellett mi kerül bele még, az teljesen rajtunk múlik, így például itthon is sokan készítik tojással, ami lehet akár sütőben sütött tükörtojásos verzió is, de rizzsel, tarhonyával vagy kölessel is tipikus, sőt, az újhullám jegyében akár quinoával is, de az is teljesen természetes, hogy sokan nem is hallottak a szalonnás verzióról és helyette kolbásszal, virslivel főzik.

Az ezerarcú lecsó nemcsak önmagában remek nyári étel, de raguként kiváló alkotóeleme összetett fogásoknak is. A rakott, lecsós-burgonyás tarja tejföllel és tojással minden magyaros ízeket előnyben részesítő ínyenc kedvence lehet, de akár a csirke vagy a balatoni fogas is tálalható lecsós szósszal.

Akár tojással, akár rizzsel, kolbásszal vagy szalonnával készül, egy dologban mindenki egyetért a lecsó kapcsán: a szaftot kitunkolni egy friss stanglival a végén kötelező!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!