Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Tökszezon egy kis csavarral

08-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Tokszezon-egy-kis-csavarral

Tökszezon egy kis csavarral
« Vissza
Social Share logo

Tökszezon egy kis csavarral

Bár egyre rövidebbek és hűvösebbek a nappalok, az október az egyik legizgalmasabb évszak, ha a gasztronómiára gondolunk. A sült tök illata belengi az egész konyhát, és nincs jobb, mint egy őszi séta után elkészíteni egy forró, fűszeres töklevest.

A sütőtök nemcsak nagyon ízletes, hanem tápláló is - nemhiába szolgált ínséges id

őkben alapvető táplálékforrásként. Sok fehérjét, karotint, káliumot, kalciumot és cinket tartalmaz, gazdag A-, C-, D- és E vitaminban, immunerősítő és emésztést segítő hatása is van. A tökmag olaja igen sok antioxidánst tartalmaz.

A sütőtököt nemcsak levesként és köretként, hanem desszertként is fogyaszthatjuk. Érdemes azonban utánanézni, melyik fajtát milyen jellegű ételek elkészítéséhez használjuk fel.

Kezdjük a töklevessel, ami egyszerre könnyű, egészséges és tápláló fogás! Mautner Zsófi sütőtökkrémlevesébe alma, kakukkfű és burgonya is került, Széll Tamás pedig almaecettel és póréhagymával készítette el a fogást – a titok mindkét esetben a különleges fűszerezés mellett az, hogy a sütőtököt a klasszikus módon megsütik, mielőtt a levesbe kerül, az igazán ínyencek pedig parenyica sajtot is tehetnek bele. Azt pedig, hogy melyik a finomabb, döntse el Ön!

Sütőtökből isteni tökpite is készülhet, a cayenne-borssal megbolondított sertésfalatkákat pedig egy szokatlan köret, mézes-gyömbéres sütőtök is kísérheti. Egzotikus vacsorát varázsolhatunk az asztalra, ha tadzsint (észak-afrikai édes-pikáns, fűszeres ragut) készítünk pulykamellből, almából és tökből.