Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Tengeri herkentyűk

17-03-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Tengeri-herkentyuk

Tengeri herkentyűk
« Vissza
Social Share logo

Tengeri herkentyűk

A tengeri herkentyűkből készült fogásokról a legtöbbször a tengerparti nyaralás, a kis halászfalvakban elköltött, az aznapi zsákmányból készülő vacsorák emléke jut az eszünkbe. Otthon is megidézhetjük ezeket az ízeket, megfelelő minőségű alapanyagokkal. Ehhez adunk néhány ötletet.

A tenger gyümölcsei nemcsak nagyon ízletesek, hanem egészségesek is, valamint kitűnő fehérjeforrások. Barlangrajzok tanúsítják, hogy már a tengerpartok közelében gyűjtögető ősemberek is fogyasztották őket, és kedvelt fogások voltak az ókori görögök és a rómaiak lakomáin is.
Homár
Élőhelyétől függően megkülönböztetünk európai, norvég, fokföldi, amerikai, stb. homárt. Hossza elérheti az 50-70 centimétert, tömege 4,5 kg is lehet. Öt pár ízelt végtagja van, négyet járásra használ, mellső ollópárjával szerzi meg és darabolja fel a táplálékát - halakat, csigákat, kagylókat. Akár 20 évig is élhet. Húsa zsírszegény, a luxuskategóriás hozzávalók közé tartozik.
Óriásgarnélával párosítva valódi fejedelmi lakoma készülhet belőle, ha tengergyümölcsei rizottót készítünk Széll Tamás receptje alapján, hiszen a krémes rizottó nagyszerűen kiemeli a homár ízét.

Garnéla
A garnéláknak számos fajtáját fogyasztják, az egyik legnépszerűbb ezek közül a halványvörös mélytengeri garnéla, amelynek farka enyhén rózsaszínű. Főtt tésztákhoz, rizses ételekhez, salátákhoz és levesekhez is felhasználhatjuk. A garnélát csak rövid ideig szabad hevíteni, különben a húsa megkeménykedik.

Jó választás, ha a vendégeinket már az üdvözlőfalatokkal le szeretnénk nyűgözni. A garnélás zöldségtekercs citromos vajjal 35 perc alatt elkészül, és garantált siker lesz. Ha unjuk a hagyományos burgonyalevest, feldobhatjuk lazaccal és garnélával is, így egy különleges, de egyszerűen elkészíthető fogást - burgonyaleves lazac és garnéla betéttel - kapunk. A tésztaételeket is különleges fogássá varázsolhatjuk garnélával, a fokhagymás-petrezselymes spagetti garnélával például akár ünnepi alkalmakon is bevethető, igazán friss ízű főfogás lehet.

Koktélrák
A legkisebb olló nélküli rák. Ha a színe szürkés, akkor nyers, ha pedig rózsaszín, akkor előfőzött rákot rejt a csomagolás. Tisztítva érdemes megvenni, különben időigényes az előkészítése, az előfőzött rákot azonban kis hőkezelés után már fogyaszthatjuk is. A rákokat elég 2-3 percig főzni, és a sütésre se szánjunk néhány percnél több időt, különben az apró rákok húsa élvezhetetlenül keménnyé válik. Salátákhoz, tésztákhoz, rizottókba, előételekhez használjuk őket.

Ha tetszett a cikk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!