Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Svábok a spájzban

13-03-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Svabok-a-spajzban

Svábok a spájzban
« Vissza
Social Share logo

Svábok a spájzban

A német eredetű ételek Magyarországon is nagyon népszerűek, gondoljunk csak a hütték nagy kedvencére, a gőzgombócra, a különféle burgonyás fogásokra, vagy a gombócokkal gazdagított levesekre. A történeti Magyarországra érkező svábok gasztronómiája óriási hatással volt a hazai étkezési kultúrára, ők hozták magukkal a stifoldert, a nudlit, a knédlit, stb., és tőlük vettük át azt a szokást is, hogy levest fogyasztunk első fogásként. (Magyarországon hagyományosan nemcsak a Schwaben régióból, hanem más német ajkú vidékekről érkezőket is sváboknak nevezik.)

Egy hamisítatlan sváb menü elképzelhetetlen zsemlegombóc, burgonya, savanyított káposzta és rétes nélkül. A hűvösebb tavaszi napokon szükségünk is van ezekre a tápláló fogásokra. A burgonyalepény olajos heringgel, savanyított káposztával és tejföllel épp ilyen laktató fogás – Széll Tamás receptjéből ráadásul azt is megtanulhatjuk, hogyan készíthetünk házilag savanyított káposztát! A szalonnás zsemlegombóc savanyú káposztával hús nélkül is nagyon kiadós fogás. Ha már a gombócoknál tartunk, Mautner Zsófi tiroli spenótos-sajtos gombócát sem hagyhatjuk ki. A friss újhagyma, a spenót, a feketeerdei sonka és a hegyi sajt együtt ismerős, mégis új ízélményt ad.

A házi nudli, vagy más néven specli elkészítése csak elsőre tűnhet időigényesnek, Széll Tamás receptjét követve gyorsan az asztalra varázsolhatunk egy hegyi sajttal sütött sajtos nudlit, pirított hagymával és tökmagolajos salátával. A hegyi sajtok különleges ízét egy fondünél semmi nem emeli ki jobban, Mautner Zsófi tavaszváró fondüjét a hegyi sajtok mellett egy kupica pálinka teszi pikánssá.

A káposztás fogásoknak a sör is jól áll: ezt a mézes-sörös sült tarját káposztás pirított burgonya és alma kíséri. A hússzeletek egy teljes éjszakát töltenek a különleges pácban, amelybe fokhagyma, méz, sör és mustár is kerül.

Ha tetszett a cikk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!