Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Sajt és bor – a klasszikus páros

08-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Sajt-es-bor-a-klasszikus-paros

« Vissza
Social Share logo

Sajt és bor – a klasszikus páros

Már az ókori rómaiak is tudták, hogy a legfinomabb sajtok még ízletesebbek, ha a megfelelő borokkal együtt fogyasztják őket. A sajt-bor párosítás tehát több évezredes "tudomány"- érdemes megismerni az alapokat.

Néhány kivételtől eltekintve nem beszélhetünk szigorú szabályokról, abban azonban a profik is egyetértenek, hogy inkább fehérborokat vagy gyümölcsös ízű, könnyedebb vörösborokat érdemes választani a sajtokhoz. A frissebb sajtokhoz könnyedebb, az érettebb sajtokhoz pedig a testesebb borokat szokás párosítani, így a sajt és a bor íze is érvényesül.

A friss sajtokhoz, mint például a feta, könnyű, illatos, száraz fehérborok, rozék és habzóborok illenek. A balatoni olaszrizlingek például tökéletesen megfelelnek erre a célra.

A camembert és a brie (nemespenésszel érlelt sajtok) alacsony alkoholtartalmú száraz fehérekkel, vagy könnyű, gyümölcsös vörösökkel érzik magukat a legjobban, de pezsgővel is fogyaszthatjuk őket.

Az érlelt sajtokhoz (cheddar, parmezán, ementáli) jöhetnek a magasabb alkoholtartalmú borok - fehérek vagy vörösek, az ízlésünk szerint.
A kéksajtokhoz sokáig az ütős vörösborokat ajánlották, de az édes borokkal sokkal jobb párost alkotnak. Egy minőségi kéksajt igazán megérdemel egy tokaji aszút.

Végül meg kell említeni a markáns ízű kecskesajtokat is, ezekhez közepesen testes száraz fehérborokat, pl. olaszrizlinget, rajnai rizlinget párosítsunk.

Kőbe vésett szabályok nincsenek, érdemes kísérletezni, és felfedezni a legjobb párosításokat!