Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Pünkösdi királyi lakoma

01-06-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Punkosdi-kiralyi-lakoma

« Vissza
Social Share logo

Pünkösdi királyi lakoma

Bár a pünkösdről jellemzően nem az ételek jutnak az eszünkbe természetesen ehhez az ünnephez is kapcsolódtak jellegzetes fogások és népszokások. Napjainkra már csak a pünkösdi királyság fogalma lehet ismerős: vetélkedés eredményeképpen választották meg, hogy melyik fiatal férfi lesz a pünkösdi király, aki aztán egy napig (egyes helyeken akár egy évig) ingyen, a falu költségére ihatott, és minden ünnepségre hivatalos volt, és más előjogokat is kapott.

Pünkösdkor szinte minden házban hús került az asztalra, a legelterjedtebb ezek közül a bárányételek, a pünkösdi bárány fogyasztása volt. Kevesen tudják, hogy a Márton-napon kívül a pünkösdhöz is kapcsolódik a libafogyasztás. A pünkösdi királysághoz legjobban egy valódi libalakoma illik, próbálja ki Ön is a fenséges libasültet burgonyás palacsintával, és fűszeres-savanyított lila káposztával körítve!

Bár nem tradicionális, a lazac tagadhatatlanul királyi alapanyag. A fülledt kora nyári időben jól esik majd egy halas főétel, készítsék el a nagyszerű lazacfilét narancsos vajmártásban, édesburgonyával körítve, vagy a könnyed grillezett lazacot citromos mártással és sült brokkolival! Érdemes az elkészítésénél odafigyelni, hogy a lazacfilét forró serpenyőben, csupán pár percig süssük a receptekben írtaknak megfelelően, mivel ha túlsütjük, kiszáradhat!

Ha a nyárias időben kevésbé hagyományos, könnyed ételekre vágyunk, irány a kert vagy a terasz, és grillezzünk! Ha grillezéshez készülnek, mindenképp olvassák el Széll Tamás tippjeit a tökéletes grillezéshez, mielőtt nekifognak! A sertéstarja remekül grillezhető hús, ugyanis zsírosságának köszönhetően nehezen szárad ki. Próbálják ki a grillezett sertéstarját hagymákkal, és különleges, sült paprikás burgonyasalátával körítve! A grillezett sajt is nagyszerű csemege, a görög eredetű halloumi sajtot mindenképp érdemes kipróbálni! A sültpaprika-saláta grillezett halloumi sajttal olyan nyárias, mediterrán csemege, amit egész nyáron szívesen fogyasztanak majd! Ha nincs lehetőségük szabad tűzön grillezni, természetesen serpenyőben is elkészíthetők ezek az ételek, úgy is nagyszerűek lesznek!

Desszertnek készítsenek egy nagyszerű desszertet kalácsból! A többi keresztény ünnephez hasonlóan a pünkösd is az ősi pogány ünnepekkel fonódott össze, így a tavaszvégi ünnepben a termékenységszimbólumok is megjelennek. A tojás a legalapvetőbb termékenységszimbólum, a tojással készült kalács fogyasztása pünkösdkor emiatt terjedt el. A karamellizált kalács forró eperrel és krémsajttal igazán nyárias, fenséges, laktató reggeli vagy desszert, a most szezonális friss eperrel fenséges fogás!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!