Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Őrizzük meg a nyár ízeit

09-06-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Orizzuk-meg-a-nyar-izeit

Őrizzük meg a nyár ízeit
« Vissza
Social Share logo

Őrizzük meg a nyár ízeit

A magyar konyhában a savanyításnak nagy hagyománya van, számos hagyományos ételünk – mint például a töltött káposzta – elengedhetetlen része a savanyított zöldség, a kánikula beköszöntével pedig megjelennek az ablakok a kovászos uborkás üvegek. A tartósítás az ősidők óta jelen van, a savanyítás jellemzően a zöldségek megőrzésére szolgált a szárításhoz és az aszaláshoz hasonlóan.

A savanyítás történhet spontán, de a folyamatot gyorsíthatjuk is, például ecet adagolásával. Érdemes többféle zöldséggel is kísérletezni, akár kisebb adagokban, hogy megtaláljuk, mi áll a mi ízlésünkhöz legközelebb. Próbálja ki Ön is az otthoni savanyítást!

A marinálás egy gyors savanyító eljárás, gyakorlatilag egy savanyú páclé, amit különböző fűszerekkel ízesíthetünk. A páclevet akár húsok, halak puhítására is használhatjuk, de a sült vagy grillezett zöldségeknek is remek ízt ad, használjuk bátran a marinálást gyors savanyító eljárásként! Nyáron különösen érdemes marinált ételeket készíteni, hiszen a savanykás ételek jól esnek majd a hőségben.

A legegyszerűbb talán a marinált hagyma elkészítése: a vékonyra szeletelt lilahagymát sóval, porcukorral és ecettel kell összeforgatni, így az éles csípőssége elveszik, és bátran fogyaszthatjuk húsok és szendvicsek mellé! Az ecetes uborkasaláta helyett próbáljuk ki a marinált uborkát, ami remekül illik például egy kacsamelles szendvicsbe. A marinált zöldségek szuper köretek is lehetnek, a marinált sültburgonya igazán frissítő párosítás a pácolt csirkemellel, a marinált paradicsom és paprika pedig remekül illik a sörtésztában sült harcsához, igazi, vízpartra való finomság!

A savanyítás folyamatának köszönhetően a zöldségek hosszabban eltarthatók lesznek. A savanyított zöldségek nagyszerűen illenek a nehezebb, zsírosabb ételekhez, így például az olvadó, forró sült sajthoz is, ami egy nyári esti beszélgetés tökéletes kiegészítője lehet egy pohár jó bor mellé. A kovászolt fejes káposzta rengetegféleképpen felhasználható, remekül illik például az olajos heringes burgonyalepényhez vagy a korhelylevesbe is, de a receptben leírt módon számos zöldséget tartósíthatunk, próbálkozzon Ön is bátran!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!