Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Nagy-Britannia kedvenc sajtja, a cheddar

11-08-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Nagy-Britannia-kedvenc-sajtja-a-cheddar

Nagy-Britannia kedvenc sajtja, a cheddar
« Vissza
Social Share logo

Nagy-Britannia kedvenc sajtja, a cheddar

A cheddar sajtot eredetileg csak Angliában készítették, mára azonban az egész világ egyik kedvenc sajtféléjévé vált, Nagy-Britanniában pedig a sajtfogyasztás több, mint felét a cheddar teszi ki. Mit érdemes tudni erről a sajtkülönlegességről, és milyen receptekben tudjuk felhasználni?

A cheddar nem eredetvédett sajtféle, így a világon bárhol készíthetnek cheddar névvel ellátott sajtot. Kemény sajtféle, érlelés után a sajt textúrája enyhén morzsálódó. Ahogy érlelik, az eleinte lágy ízű sajt íze egyre markánsabb, kesernyésebb lesz, a sajt jellegzetes ízét 9-24 hónap érlelés után éri el. Érlelés után a sajt fehér vagy halványsárga lesz, de léteznek olyan cheddar sajtok is, melyeket jellegzetes élénk narancssárgásra színeznek.

Egy jó sajtmártást bármihez bevethetünk. Széll Tamás héjában sült burgonyát kínál sajtos mártogatóval, melyben a cheddar markáns íze szuperül érvényesül. Az extrém sajtos quesadilla igazi nyári étel, a hús, a sokféle zöldség, és pikáns paradicsomsalsa kombinációját a forró, olvadó és nyúlós sajt koronázza meg – egy lágyabb cheddarféle tökéletesen kihozza a mexikói konyha ízeit. Egy olyan karakteres íz mellé, mint a kolbász, karakteres sajt is dukál – a grillezett sajtos-kolbászos szendvicsbe tegyünk cheddart, ami szuperül kiegészíti a kolbász ízét!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!