Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Miért válasszunk biót?

13-02-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Miert-valasszunk-biot

« Vissza
Social Share logo

Miért válasszunk biót?

Bizonyára sokan hallottak már a bio termékekről – ha nem is vásárolunk rendszeresen ilyen termékeket, sok receptben találkozhatunk az összetevők közt a kezeletlen héjú citrusokkal. De vajon mi is az a bio?

A biotermék, más néven ökotermék olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszer, amelyet az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően, ellenőrzött körülmények között termeltek vagy állítottak elő.

Az ökológiai gazdálkodás szabályzása úgy határozza meg a fogalmat, mint a mezőgazdasági termelés olyan sajátos formáját, amely a külső források felhasználásának korlátozásával (például. a géntechnológiával módosított szervezetek felhasználásának tiltásával) a termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben.

A szabályozás az ökológiai gazdálkodások esetén korlátozza bizonyos növényvédő szerek, műtrágyák, talajjavító szerek, valamint a mesterséges állatgyógyászati készítmények és hozamfokozók használatát. Például a bio tej, illetve az ebből előállított tejtermékek esetében a teheneket nem kezelik antibiotikumokkal, nem kapnak mesterséges hozamfokozókat, és a tehenek takarmánya sem tartalmaz szintetikus műtrágyát, vegyszermaradékot vagy génmanipulált összetevőket, így azok nem kerülnek bele a tejbe. Az ökológiai termelés ezek mellett nem csak a termékeket tartja szem előtt, de az állatokat is: magas állatjóléti szabványokat alkalmaz, valamint elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot.

Az előírások betartását Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete mellett több bio tanúsító szervezet is ellenőrzi szabályozott keretek között.

Következzen néhány recept bio alapanyagok felhasználásával:

Jobban indul a napunk, ha egészséges, bio alapanyagokból készült zöld almás turmix ital a reggelink. Érdemes rászánni az időt az elkészítésére. Nemcsak a zöldségekből és a gyümölcsökből, hanem az olívaolajból is érdemes biót választani. Ha kipróbáljuk Mautner Zsófi tél végi vitaminbomba receptjét – Jégsaláta csípős édes húsraguval –, érezni fogjuk a különbséget.

Amikor a narancs héját is felhasználjuk, különösen fontos, hogy hogy bio naranccsal dolgozzunk, amelynek nem kezelték vegyszerekkel a héját. A Crêpes Suzette, avagy a narancslikőrös francia palacsinta kényeztető reggelinek és kiadós desszertnek is beválik, akárcsak az Édes-almás kenyérfelfújt. A Fűszeres ananászos csiga pedig egzotikus, különleges édesség, a bio narancs héja itt is alapvetően fontos hozzávaló.

A biogazdálkodással kapcsolatos információk a NÉBiH, illetve a Biokontoll Hungária Nonprofit Kft. honlapjáról származnak.

Ha tetszett a cikk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!