Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Miért eszünk Márton-napon libát?

08-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Miert-eszunk-Marton-napon-libat

Miért eszünk Márton-napon libát? - A legendáktól a libasültig
« Vissza
Social Share logo

Miért eszünk Márton-napon libát?

A Márton-nap az újborokról, a fenséges libás ételekről és a kiadós menükről szól.

November 11-e az ókori Rómában a téli évnegyed kezdete, Mars ünnepe volt, amikor a ludat a hadisten szent madaraként fogyasztották. Szent Márton legendája pedig egy 4. században élő római katonáról szól, aki megtért, majd misszionárius lett. Olyan alázatos volt, hogy egy libaólba menekült, amikor püspökké akarták választani, de a libák gágogása elárulta őt. Többek között ezért hozzák összefüggésbe Szent Mártonnal az "áruló" libákat.

Magyarországon november 11-e, Szent Márton napja jelentette a mezőgazdasági munkák végét és a téli pihenő időszak kezdetét, az advent előtti utolsó ünnepnapot. Számos szólás és népszokás kíséri, a legismertebb így szól: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezni fog". Természetesen mindent megtettek azért, hogy ennek ne adjanak esélyt. Ez volt az a nap, amikor levágták azokat a libákat, amelyeket nem akartak átteleltetni, és gazdag lakomákat rendeztek. Pazar libaleveseket, Márton-napi ludaskásákat, töltött libanyakat készítettek, a pincékből pedig előkerültek az újborok. A legkedveltebb Márton-napi fogások ma a libamájpástétom, a gesztenyés libasült, a sült libacomb, a párolt káposztával kínált libamell, de a merészebb éttermek újra divatba hozták a belsőségeket, így libazúza és libanyelv is található az étlapjaikon.

Ha otthon szeretnénk fenséges libás fogásokat készíteni, tartsuk szem előtt, hogy a liba húsa tömörebb, ezért érdemes lassan, alacsonyabb hőfokon sütni.

Amennyiben Ön is szeretne valódi Márton-napi libalakomát varázsolni az asztalra, próbálja ki Mautner Zsófi receptjét, vagy Széll Tamás mézes-borsos sült libacombját, melyhez hagymás-borsós tarhonyát és ecetes lilahagymát ajánl köretként.