Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Mi is az a paella?

16-05-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Mi-is-az-a-paella

Mi is az a paella?
« Vissza
Social Share logo

Mi is az a paella?

A paella tradicionális spanyol rizsétel, számtalan formában létezik, és természetesen minden szakács a saját verziójára esküszik. Sokféle zöldséggel és különböző húsokkal vagy tenger gyümölcseivel készülhet, attól függően, hogy melyik spanyol tájegységről származik. Legjellemzőbb fűszere a sáfrány, a további fűszerezése az összetevőkhöz alkalmazkodik.

paella

A paella római és arab hatásra alakult ki: a rómaiaktól származik a paellakészítéshez szükséges jellegzetes serpenyő, (az étel neve is az edényre utal) az arab kultúrából pedig a rizs, mint fő összetevő. Egyes történetek szerint az ókori római lakomák után megmaradt hozzávalókat vitték haza a szolgálók, és készítettek belőle ízletes és laktató rizsételt, innen eredeztethető.

A paellaserpenyő széles, kerek, lapos aljú edény, a formája maximálisan kiszolgálja a fő funkcióit, hogy az ételből minél gyorsabban párologhasson el a víz, valamint a rizs minél nagyobb felületen érintkezhessen vele. A serpenyő átmérője változó, a kisebb edények 30 centisek, a legnagyobbak akár több méteresek is lehetnek. A paellasütés fontos eleme, hogy az ételt magas hőfokon készítsük. Tradicionálisan nyílt tűzön készült, ma már a gázláng az elterjedtebb, azonban még mindig fontos, hogy a lehető legforróbb legyen az edény.

A paellarizs a rizottórizshez hasonló alakú, azonban eltérő módon veszi fel a vizet, így érdemes kifejezetten paellához való rizst választanunk a készítésekor. Az étel készülhet csak zöldségekkel is, de elterjedtebbek a húsos változatok: a csirke mellett hagyományosan nyúlból is készül az étel, és jellemző összetevője még a pikáns spanyol füstölt kolbász, a chorizo is. Népszerűek a tenger gyümölcseiből készülő változatok is: garnéla vagy koktélrák, kagyló vagy homár is kerülhet az ételbe – akár a húsokkal vagy a kolbásszal együtt is. A hagyma és fokhagyma kihagyhatatlan hozzávalók, emellett gyakran jelenik meg a friss borsó és bab az ételben, valamint a színes kaliforniai paprika is. A sáfrány az ételnek a szép sárga színe mellett telt, földes ízt kölcsönöz, de fontos fűszere a pirospaprika (gyakran füstölt pirospaprika) is.

Az elkészült paellát jellemzően egyenesen a serpenyőből fogyasztják, friss ciromszeletekkel, ami kiemeli az ízeket, a tál szélétől a közepe felé haladva.

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!