Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Mi is az a Michelin-csillag?

08-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Mi-is-az-a-Michelin-csillag

Mi is az a Michelin-csillag?
« Vissza
Social Share logo

Mi is az a Michelin-csillag?

A francia Guide Michelin (amit borítójának színe miatt Guide Rouge-nak, vörös kalauznak is neveznek) napjainkra világszerte az egyik legnevesebb étteremkalauzzá vált. A legkitűnőbb éttermek 1, 2 vagy akár 3 csillagot is kaphatnak, ami a legnagyobb elismerésnek számít a gasztronómia világában.

André és Édouard Michelin, egy francia testvérpár 1881-ben feltalálta a leszerelhető gumiabroncsot, ami hamar sikeres vállalkozássá nőtte ki magát, így 1889-ben céget alapítottak Michelin néven. Hogy népszerűsítsék az autózást és az autógumi-használatot, a vásárlás mellé 1900-tól kezdve térképet adtak, melyen kitűnő éttermeket és hoteleket jelöltek meg. Innentől kezdve évente kiadták útikalauzukat, mely 1906-tól kezdve angol nyelven is megjelenik.
Az éttermek csillagokkal jelölését 1926-ban vezették be, a jelenleg is érvényben levő, háromcsillagos besorolást 1936-tól alkalmazzák. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik. 1 csillaggal jelölik a kategóriájukban nagyon jónak számító éttermeket, ahova érdemes betérni, 2 csillagot kapnak a kitűnő éttermek, amik miatt egy utazás során akár kitérőt is érdemes tenni, és 3 csillagot kapnak azok az éttermek, ahova akár külön, csak az étterem kedvéért érdemes elutazni. A kalauz kiadását minden évben nagy várakozás övezi, rengetegen izgulnak, hogy sikerül-e bekerülniük az ajánlott éttermek közé, vagy aggódva várják, hogy esetleg lemaradnak-e az aktuális kiadás listájáról. Bár a csillagot az éttermek kapják, az elismerés a séfeké is, emiatt rájuk Michelin-csillagos séfekként szoktak hivatkozni, noha a kalauz őket nem díjazza külön. Bár csillagot kapni hatalmas megtiszteltetés, egyben nagy nyomást is helyez az éttermekre, hiszen a megjelenéstől kezdve az odalátogatók megnövekedett igényekkel érkeznek – néhány emiatt étterem kifejezetten kérte, hogy távolítsák őket el a kalauzból, mert úgy érezték, hogy a csillaggal járó elvárások miatt sérül a konyhájuk kreatív szabadsága.
Magyarországon eddig összesen 5 étterem kapott Michelin-csillagot. 2010-ben a Costes volt az első magyar étterem, ami bekerült a kalauzba. 2011-ben a budapesti Onyx is egy csillagot kapott, az országban másodikként, de az első olyan étteremként, melyet magyar séfek vezettek – ennek az étteremnek a sous-chefje Széll Tamás, aki minden héten újabb nagyszerű recepteket oszt meg Önökkel itt, a Lidl Konyha oldalán.