Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Mexikói konyha a chili con carnén túl

24-02-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Mexikoi-konyha-a-chili-con-carnen-tul

Mexikói konyha a chili con carnén túl
« Vissza
Social Share logo

Mexikói konyha a chili con carnén túl

A paradicsom, bab és kukorica párosításáról mindenkinek Mexikó legjellegzetesebb és legismertebb étele, a chili con carne ugrik be először. A mexikói konyha azonban számos fantasztikus ételt adott a világnak a chilin túl is, melyeket érdemes megismerni, és legfőképpen kipróbálni!

a chili con carnén túl

A chili con carne kifejezés magyarul annyit tesz: chili hússal. Ahány konyhában csak készítik, annyi változata létezik: a minimalisták ragaszkodnak ahhoz, hogy csak marhahús és chilimártás kell bele, mások babot, esetleg kukoricát is hozzáadnak. A chili verde, egy új keletű változat sertéshússal, zöld chilivel és tomatillóval (egy paradicsomhoz hasonló, zöldes színű, kesernyés zöldséggel) készül, a fehér chili pedig szárnyashús és fehér bab felhasználásával.

A tortilla, ami „tortácskát” jelent, vékony, lisztből készülő lapos kenyérféle, tulajdonképpen a mexikói konyha alapköve. Hagyományosan kukoricalisztből készítik, melynek sokféle színvariánsa miatt sárgás, fehér, vagy akár kék is lehet – a búzalisztből készülő változata később, európai hatásra terjedt el. Igazán sokoldalúan felhasználható alapétele a mexikói konyhának, levesbetétként is ezt használják, illetve számos nemzeti étel, így a quesadilla és az enchiladas alapanyaga, valamint a taco, burrito és a tortilla chips is ezt felhasználva készül.

A tortillába tekert ételeket már a maják is fogyasztották. Az enchiladas készítésekor a kukoricatortillába tekert húsos tölteléket tálba teszik, csípős paradicsomszósszal locsolják meg, sajttal szórják, majd sütőben megsütik. A quesadilla jellemzően sajtos töltelékkel készül, a tortillalapokat félbehajtják, és úgy sütik serpenyőben, hogy a közepébe töltött sajt forró és folyós legyen.

A burrito, ami a spanyol „kis szamár” kifejezésből kapta nevét, szintén elterjedt tortillás étel. A nagy, jellemzően búzalisztből készülő tortillalapokat hagyományosan szárított vagy főtt marhahússal, babbal és szósszal töltik meg, de kerülhet bele rizs, fekete bab, guacamole (avokádószósz), sajt, tejföl, és számos zöldség (paradicsom, saláta, hagyma, tökfélék) is. Igazán laktató étel, így nem csoda, hogy régen jellemzően a mezőkön dolgozók csomagolták maguknak ebédre.

Talán a legváltozatosabban elkészíthető mexikói étel a taco. A jellegzetesen meghajlított tortillalapokat számtalan dologgal megtölthetjük, így készülhet marhahúsos, sertéshúsos, csirkés, halas, vagy akár rákokkal töltött verzió is. Ezeket sok zöldség és sajt, illetve paradicsomos, chilis vagy avokádós mártások egészítik ki, a tetejét pedig bőségesen megszórják aprított hagymával és korianderzölddel. A friss koriander szinte bármilyen mexikói fogáshoz jól passzol, ugyanis hűsítően hat az ízlelőbimbókra, így kitűnőn ellensúlyozza a csípősséget.

Mexikói receptjeinket itt találhatja, ha pedig tetszett a cikk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!