Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Malacorr és lencse

05-01-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Malacorr-es-lencse

szilveszteri ételek a világ körül
« Vissza
Social Share logo

Malacorr és lencse

Szilveszterkor és újévkor a világ minden részén előtérbe kerülnek a hagyományok, fontos, hogyan fejezzük be az óévet és hogyan kezdjük az újat. Bár az újévi menü minden földrészen más, az ilyenkor fogyasztott ételek kivétel nélkül a bőségről, a gazdagságról és a szerencséről szólnak.

Szilveszteri ételek

 

Magyarországon lencsével kezdjük az új évet, hogy mindig tele legyen a pénztárcánk, és bőség kísérje az előttünk álló időszakot. Készíthetünk ilyenkor lencséből levest, főzeléket, vagy akár salátát is. Van, ahol más, apró szemű gabonával (kölessel, rizzsel) helyettesítik a lencsét.

Az újévi malac a világ számos táján áll a babonák középpontjában az új év kezdetén. Mivel „kitúrja a szerencsét” a földből, és kövérségével a jólétet jelképezi, többféle formában is az asztalra kerülhet. Magyarországon malacsült vagy virsli a hagyományos menü, de a világ más részein a kevésbé népszerű húsrészek is hangsúlyt kapnak: Franciaországban párolt sertésfület fogyasztanak ilyenkor, Ausztriában disznóorrot lencsesalátával. Nyugati szomszédjaink asztalán nem csak a malachús jelenik meg, ilyenkor szokás marcipánból készült szerencsemalacokat készíteni, illetve ajándékba adni egymásnak, hogy sikeres legyen az újév. A sertéshús Dél-Amerikában, Chilében is az ünnepi vacsora alapja – arrafelé egyébként az sem mindegy, milyen színű fehérneműt hordanak szilveszter éjszakáján a hölgyek, hogy termékenyek legyenek a következő évben.

Kapcsolódnak újévi babonák a hosszú élethez is: Japánban hosszú tésztát nyújtanak és esznek ilyenkor, mert ez a hosszú életet jelképezi, de a rétes nyújtásához is kapcsolódik hasonló hiedelem így az sem árthat, ha azt fogyasztunk szilveszterkor. A sütemények közül a kerek, kör alakúak kerülnek szilveszterkor az asztalra, mivel ezek a körforgást, a teljességet jelképezik az újévben (Magyarországon is eszünk ilyenkor fánkot, bár nálunk inkább a csörögefánk a népszerű).