Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Könnyed, krémes, friss – ez a ricotta!

16-06-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Konnyed-kremes-friss-ez-a-ricotta

Könnyed, krémes, friss – ez a ricotta!
« Vissza
Social Share logo

Könnyed, krémes, friss – ez a ricotta!

Az olasz konyha sokféle jellegzetes tejterméket használ, ami a magyar konyhában nem található meg, így gyakran bajban vagyunk, ha ezekkel főznénk: ez vajon most sajt? Esetleg túróféle? Mi helyettesíthető mivel? Megpróbálunk most segíteni Önöknek eligazodni ezekben a kérdésekben a ricottával kapcsolatban.

Könnyed, krémes, friss – ez a ricotta!

A ricotta hagyományosan a sajtkészítés során fennmaradó tejsavóból készülő friss sajtféle. A mozzarellával ellentétben, amit az olaszok szentségsértésnek vesznek, hogyha valaki sajtnak hív, ez hivatalosan is sajtnak számít. A friss sajtfélék érlelés nélkül, vagy igen rövid érleléssel készülnek, a lágy, szemcsés sajtot legtöbbször kerek formába vagy tálkába préselik és így árusítják. Készülhet juh-, tehén-, kecske- vagy bivalytejből is.

A ricotta íze semleges, édeskés, a túrónál jóval kevésbé markáns, így, bár sokan felcserélhetőnek tartják őket, teljesen nem helyettesítik egymást. Semleges íze miatt édes és sós ételekben is remekül használható. A friss ricottát az érlelés hiánya miatt gyorsan fel kell használni, az érlelésen átesett fajták hosszabb ideig eltarthatók.

A könnyed, finom sajtféle számos ételben felhasználható, sokféle tradicionális olasz tészta töltelékeként találkozhatunk vele, de salátákba, szendvicsekbe szendvicskrémekbe is nagyszerűen felhasználható, érdemes kikísérletezni, mi áll legközelebb az ízlésünkhöz. Ha Ön is kedvet kaptt egy finom ricottás ételhez, próbálja ki Széll Tamás különleges, mortadellával és friss ricottával készülő olasz kenyérlepényét, vagy Mautner Zsófi ízgazdag, húsmentes avokádós szendvicsét házi ecetes paradicsommal!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!