Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Kis hallexikon

06-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Kis-hallexikon

Kis hallexikon
« Vissza
Social Share logo

Kis hallexikon

A halak fogyasztása kifejezetten egészséges, pozitív hatásait már többször bebizonyították. Érdemes ezért minél gyakrabban fogyasztanunk őket, a tengeri halak ráadásul változatosságot hozhatnak konyhánkba, illetve azok is bátran kísérletezhetnek velük, akik a kevésbé szálkás fajtákat kedvelik. Számos tengeri halfélével találkozhatunk a Lidl polcain, összegyűjtöttük Önöknek a legfontosabb tudnivalókat néhányukról:

Alaszkai tőkehal

A világon az egyik leggyakrabban fogyasztott halfajta, az alaszkai tőkehal tengeri halféle. Rajban él, jellemzően a Csendes-óceán északi vizeiben, leginkább a Bering-tengerben.
Mély vizekben is megél, akár 1280 méteren is. Hátának jellegzetes olívazöld vagy barna pöttyös mintája segíti abban, hogy a homokos fenéken eltűnjön a ragadozók szeme elől. Kifejlett állapotban 90 centiméter hosszú és 3,5 kg súlyú lehet.

Húsa enyhe ízű, fehér színű, omlós. Magas fehérje- és alacsony zsírtartalom jellemző rá. Széleskörűen felhasználható, ezért filéként és feldolgozva, halrudakká formázva is gyakran kapható. A surimi (rákhús imitáció) egyik alapanyaga, Oroszországban pedig szendvicsfeltét krémet készítenek belőle.

Gránátos hal (más néven hoki)

Ausztrália és Új-Zéland környéki vizekben élő halfajta, a tőkehalfélék rokona. Ragadozó életmódot folytat, kisebb rákokkal, tintahalakkal és halakkal táplálkozik. Jellemzően mélytengeri halfajta, akár 1000 méter mélységben is megél, a kifejlett példányok 60-120 cm hosszúak is lehetnek. A bőre ezüstszürke, húsa fehér, jellemzően törzsként vagy filézve kapható. Fejlődése során pikkelyeit elveszti, ezért előkészítésekor nem kell a pikkelyekkel bajlódnunk.

Mivel nem intenzív ízű hal, ezért számos fűszeres szósz is jól illik mellé (lehet tárkonyos, kapros, vagy mustáros mártásokat tálalni hozzá).

Lazac

Ízletes, édeskés húsának köszönhetően a lazac az egyik legnépszerűbb halféle. A legtöbb lazacfajta édesvízben születik, és fejlődése során vándorolva jut el a folyókból a sós tengervizekbe, ahonnan később visszatér a folyókba az ívási időszakban. Ragadozó halfajta, fiatal korában planktonnal és apró gerinctelen állatokkal táplálkozik, felnőve kisebb tintahalakat, angolnákat és rákokat fogyaszt. A lazac húsa jellegzetes narancsos színét a krillek és rákok fogyasztásának köszönheti, azonban léteznek olyan vadvízi lazacfajok is, melyeknek húsa fehér színű. Akár 150 centiméter hosszúra is megnőhetnek, és súlyuk elérheti a 36 kilogrammot is.

Kifejezetten egészséges halnak számít magas fehérje-, omega 3 zsírsav- és D-vitamin tartalma miatt. Sokszor fogyasztják nyersen vagy füstölve, így kitűnően érvényesül olajos, édeskés íze. Sütésénél érdemes odafigyelni, mivel könnyen kiszáradhat. Ha a lazacfilét serpenyőben készítjük, mindig a bőrös oldalán kezdjük sütni a szobahőmérsékletű filéket magas hőfokon, míg a bőre meg nem pirul, majd fordítsuk meg és vegyük vissza a hőmérsékletet, így fejezzük be. Akkor jó, ha a hal húsa omlós, de nem száraz!

Tokhal

A tokhalak a porcoshalak közé tartoznak, történetük egészen a dinoszauruszokig nyúlik vissza: már több mint 200 millió évvel ezelőtt, a triász időszakban is léteztek. Szubtrópusi vizekben élnek, sok fajuk a lazacokhoz hasonlóan folyókba vándorol az ívási időszakban. Hosszú életűek, átlagosan 50-60 évet is megélhetnek, ami alatt akár a 3 méteres hosszt és 100 kg súlyt is elérhetik, de fogtak már 6 méter hosszú és 816 kg-os példányt is.

Szálkamentes húsuk mellett az ikrájukból készített kaviár (a világhírű beluga kaviár is tokhalfajtából származik) miatt is nagyon népszerűek, emiatt sajnos néhány fajukat a túlhalászás is fenyegeti, mivel viszonylag későn (akár 25 éves korukban) válnak ivaréretté.

Farkassügér

A farkassügér a Földközi-tenger és Nyugat-Európa partvidékein jellemző halfajta. Általában 40-80 centiméteresre nő. Rajokban él, fiatalkorában rovarokkal és apró rákokkal, tintahalakkal táplálkozik, felnőve kisebb halakat fogyaszt. Nyáron, illetve a szaporodási időszakban a partok közelébe és folyótorkolatokba húzódik vissza. Ezüstös bőrén fiatalon fekete pöttyözés látható.

A görög konyha nagy becsben tartja, grillezve és papírban párolva is fogyasztják. Horvátországi nyaralások során is számos étteremben találkozhatunk vele, otthon pedig grillen és serpenyőben is könnyen elkészíthető, jól fűszerezhető hal.

Aranydurbincs

Az aranydurbincs az Atlanti-óceánban és a Földközi-tengerben jellemző halfajta, általában a homokos vagy sziklás partvidékeken él, nevét a szemei között húzódó aranyszínű sávról kapta. A durbincsok színpompás fajták, az ezüst- és aranyszínű változat mellett létezik piros, ezüstös, kékes és sötéten csíkozott változat is. A mediterrán területek kedvelt hala, lágy, fehér húsa miatt sokat fogyasztják. Húsa igen jóízű, ráadásul kifejezetten kevéssé szálkás, így azoknak is érdemes kipróbálni, akik általában ódzkodnak a szálkás halaktól.

Általában roston, vagy serpenyőben sütve készítik, mediterrán fűszerekkel ízesítve, mivel húsa nem igazán hajlamos a kiszáradásra. Alacsony kalória- és magas fehérjetartalma miatt diétákba is jól illeszthető, valamint kiváló vitaminforrás is.