Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Karácsony Mautner Zsófival

16-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Karacsony-Mautner-Zsofival

Karácsony Mautner Zsófival
« Vissza
Social Share logo

Karácsony Mautner Zsófival

Közeledik a karácsony, és természetesen szakácsaink is készülődnek az ünnepre. Nagyszerű karácsonyi recepteket osztanak meg velünk: Mautner Zsófi egy ünnepi kacsamellsalátát készített, melyhez sütőtökből és gránátalmát kínál, Széll Tamás pedig egy férfias pirított hátszínt javasol az ünnepi asztalra, melyet különleges köretek koronáznak meg. Megkértük Zsófit, hogy ossza meg velünk, hogyan karácsonyozik ő, és milyen recepteket javasol karácsonyra.

 
Sokan már nyártól kezdve várják a karácsonyt, másoknak nyűg ez az ünnep. Te hogy állsz a karácsonyhoz?

Sokáig nem kedveltem a kötelező ajándékozás és a velejáró stressz miatt, mára azonban ez megváltozott. Nagyon várom, hogy ilyenkor végre minőségi időt tölthessek a családommal és a barátaimmal, mindenki kicsit lelassul, így van idő beszélgetni. Ha az ember a főzést is többé-kevésbé előre megtervezi, akkor a konyhai teendők miatt sem rogyik össze kimerülten a karácsonyfa alatt. Amit pedig a legjobban várok: ez az évben az egyetlen olyan időszak, amikor olvasókúrát tartok, ilyenkor három nap alatt három könyvet olvasok ki, és végre sorra kerülnek az előre feltankolt szépirodalmi kötetek.

Van valamilyen különleges családi szokásotok karácsonyra, amit a mai napig tartasz?

A család több helyszínen van, így jövünk-megyünk. A családban kisgyerekek is vannak, velük pedig a régi szokások - a fadíszítés, csillagszórógyújtás is egészen más töltetet kap. Imádjuk ilyenkor elővenni a kunmadarasi nagyszülőktől örökölt régi díszeket - a kis szódásüveget és pöttyös gombát – mindhez társul valamilyen családi emlék.

Szoktál esetleg ehető ajándékokat is készíteni?

Ehető ajándékok közül mindig a narancslekvárnak és a kókusztejes tojáslikőrnek van a legnagyobb sikere, de egy csinosan csomagolt házi ropogós müzlivel is örömöt lehet okozni.

Hogy telik nálad általában az ünnep? Mi az, ami nem hiányozhat az asztalról?

Igyekszem előre tervezni, mert azzal nagyon sok időt és stresszt lehet megspórolni. Az asztalra hagyományos fogások kerülnek: halászlé, kacsa, pulyka – utóbbit nagyon alacsony hőfokon (100C fok), egész előző éjszaka sütöm, így extra omlós, ráadásul előre elkészíthető. A bejgli az én reszortom, a klasszikus töltelékek mellett évek óta követeli a család a narancsos-sütőtökös bejglimet, amihez sült sütőtökből sűrű, narancsos-gyömbéres lekvárt főzök, majd keserűcsokoládé darabokat szórok rá.

Melyik Lidl Konyha receptjeidet ajánlanád az ünnepekre az olvasóknak?

Édességek közül a Lisztmentes máktortát és a Lisztmentes, francia csokoládétortát, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak. Az ünnepi asztalra ajánlom az Egyben sült kacsát narancsos édeskömény-salátával, halételek közül pedig az isteni Narancsos lazacot. Emellett érdemes kipróbálni a Bécsi burgonyasalátát, vagy a tavalyi, Az ízek nyomában Lidl szakácskönyvünkből a Majonézes pontysalátát.