Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Ízletes gombák kicsit másképp

06-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Izletes-gombak-kicsit-maskepp

Ízletes gombák kicsit másképp
« Vissza
Social Share logo

Ízletes gombák kicsit másképp

Egyre hidegebbek a napok, a szervezetünknek pedig szüksége van a melengető, energiában gazdag fogásokra. Eljött a tápláló egytálételek, húsos és zöldséges raguk ideje, amelyek "belülről" fűtenek. Ha egy kis változatosságot szeretnénk, dobjuk fel gombás ételekkel a menüt!

Ízletes gombák kicsit másképp

A gombák fehérjéi igen hasonlók az állati fehérjékhez, káliumot, foszfort, A-, B- és D vitaminokat is tartalmaznak. Különleges ízt adnak a ragukhoz, kiegészítik és még energiadúsabbá teszik az egytálételeket. Széll Tamás az olasz konyhából merített ihletet: a tejszínes-gombás fettuccine tésztához Provolone és bivalymozzarella sajtot párosított. A gomba jól illik a burgundi sertéskarajhoz - Mautner Zsófi pirított laskagombával készíti - sőt, a lazachoz is, langyos zöldségsalátával és hollandi mártással kísérve.

A gombák a vegetáriánus, sőt, az állati fehérjéktől is mentes étrendben is fontos fehérjeforrások. Húsevőknek is érdemes néha beiktatni néhány húsmentes fogást, a kézzel szaggatott galuska gombával, tejföllel és petrezselyemsalátával egyszerűen elkészíthető, és gyerekkorunk ízeit idézi. A vegánoknak egy szójás, gombás egytálételt ajánlunk, amit a szójaszósz tesz nagyon izgalmassá.

Nagyon fontos: ha a gombákat saját magunk gyűjtjük, mindig vizsgáltassuk be őket szakellenőrrel! Hazánkban több száz mérgező gombafaj él, ezek közül 29 mérgezése halálos. A gombákból készült ételek gyorsan megromlanak, minél előbb fogyasszuk el őket!