Bevásárlólista Kedvenc receptek

Ízkavalkád a tapastól a chorizóig

31-07-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Izkavalkad-a-tapastol-a-chorizoig

Ízkavalkád a tapastól a chorizóig
« Vissza
Social Share logo

Ízkavalkád a tapastól a chorizóig

A tapasok, ínycsiklandó sonkák, fűszeres kolbászok, mesterien elkészített halak és szószok hazája mindig tökéletes úti cél, ha kulináris utazásról van szó. Készítsen el néhányat a napfényes Spanyolország jellegzetes ételei közül  - az alapanyagokat most könnyen, egyetlen bevásárlással beszerezheti!

Ízkavalkád a tapastól a chorizóig

A legtöbbször a sonka, a paella, a gazpacho vagy a churros jut eszünkbe a spanyol konyhaművészettel kapcsolatban, pedig az ország legalább annyira változatos gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, mint Olaszország.

A legismertebb talán a katalóniai konyha a tengeri herkentyűkkel és a számtalan variációban készülő paellával, illetve az andalúziai, amely a gazpacho és a hamon iberico (ibériai sonka) hazája.

A spanyolok elképesztő mennyiségű sonkát készítenek és fogyasztanak el éves szinten. A legfinomabb fehér sertésből készülő Serrano sonkák Granada és Salamanca környékéről származnak: a sonkákat télen tengeri sóban teszik el, majd valamilyen hideg helyen érlelik tovább, ezután hónapokig szárítják. A szeletelve is kapható Serrano sonkák izgalmas tapasokra kerülhetnek, olyan hozzávalókkal együtt, mint a szardellakrémmel töltött olívabogyó, a sózott tőkehal-krokettek, vagy az érlelt spanyol sajtok.

A chorizo szegfűszeggel és fahéjjal ízesített paprikás kolbász, annyira ízletes, hogy a legegyszerűbb fogásokkal is csodát művel. A mindössze 20 perc alatt elkészíthető villámgyors csicseriborsó-paprikás chorizóval és buggyantott tojással nevű fogást azért is érdemes kipróbálni, mert közel áll a magyar ízvilághoz, a csicseriborsó pedig nagyon gazdag tápanyagokban. És ha már van otthon chorizo, kár lenne kihagyni a héjában sült töltött burgonyát chorizoval és Manchego sajttal töltve.

A paella attól zseniális étel, hogy számtalan variációban elkészíthető. Mautner Zsófi egy csirkés paella kolbásszal és articsókával nevű fogást álmodott meg. Kísérletezhetünk a tenger gyümölcseivel, kagylóval is, a poharakba pedig a méltán híres Estrella sör, vagy a Mezquiriz Navarra rozéja, vagy vörösbora kerülhet.

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!