Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Izgalmas ázsiai tészták

19-05-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Izgalmas-azsiai-tesztak

Izgalmas ázsiai tészták
« Vissza
Social Share logo

Izgalmas ázsiai tészták

Az ázsiai konyha alapköve a rizs, ezt sokan evidenciának gondoljuk, azonban a keleti konyha színességéhez a rizsételeken kívül a változatos tésztaételek is nagyban hozzájárulnak, számos különböző tésztafélét használnak rendszeresen. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat Önöknek, olvassák el, hogy mi is az a chow mein vagy a soba tészta, és hogy mire érdemes őket használni!

Izgalmas ázsiai tészták

A chow mein tészta kínai eredetű tésztaféle, de a kínai konyha népszerűségének köszönhetően mára az egész világot meghódította. A neve a „sült tészta” kifejezésből ered, ugyanis rendszerint ezt a tésztát használják a jellegzetes kínai, sok zöldséggel és hússal készülő, gyorsan sült wokos tésztaételekhez. A chow mein tészta búzalisztből készül, tojással vagy anélkül.
Próbálja ki Széll Tamás zöldséges-szójaszószos pirított tésztáját, melyhez a chow mein tészta tökéletesen passzol!

Az üvegtészta, más néven vermicelli tészta áttetsző tésztaféle (innen kapja a nevét, szárított állapotban a vékony szálak az üvegszálra hasonlítanak), a cérnametélthez hasonlóan vékony, ám annál jóval hosszabbra vágott tészta. Fő alapanyaga a keményítő (bármilyen keményítőféle lehet, Ázsiában gyakran mungóbabot, burgonyát, vagy akár édesburgonyát használnak erre a célra), tojás nélkül készül. Érdemes megkülönböztetni a vermicelli rizstésztától, ami, bár a nevük és az alakjuk hasonló, rizsből készül, és más állagú lesz a főzés után. Nagyon gyorsan elkészül, egyes verzióit csak áztatni kell – figyeljünk a csomagoláson található főzési utasításra, mindig az alapján készítsük!
Számos ételt készíthetünk belőle, felhasználhatjuk levesekhez, egytálételekhez és salátákhoz is. Érdemes tartani otthon belőle, hiszen akkor kedvünkre készíthetünk olyan finomságokat, mint az ázsiai sült kacsás tésztasaláta, a tavaszi tekercs, vagy Mautner Zsófi spenóttal és sertéshússal készülő wokos üvegtésztája!

A soba tészta japán eredetű. Maga a soba szó hajdinát jelent, nevét innen kapta: a tészta jellegzetes színét és ízét a hajdinaliszttől kapja, amit önmagában vagy búzaliszttel keverve használnak az elkészítéséhez. Számos módon felhasználják, hidegen is rendszeresen fogyasztják tésztasalátában, de levesekbe és sült tésztaételekbe is teszik. A hajdinának köszönhetően a tészta állaga és íze eltér a búzából vagy keményítőből készült társaitól, kellemes, diós aromát kap.
Ha szereti az ázsiai konyhát, mindenképp próbálja ki ezt a különlegességet, kezdésnek például készítse el Széll Tamás pirított, szójás sertésszűz csíkokkal sült sobatésztáját!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!