Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Itáliában is beköszöntött az ősz

06-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Italiaban-is-bekoszontott-az-osz

Itáliában is beköszöntött az ősz
« Vissza
Social Share logo

Itáliában is beköszöntött az ősz

Olaszországot meglátogatni az év bármely időszakában érdemes, ám az ételrajongók számára különösen sok lehetőséget tartogat az ősz, és azon belül is az október. Bár a reggelek és az esték már néha csípősek, és esernyőt sem árt csomagolnunk, a kellemesen meleg nappalok tökéletes körülményeket biztosítanak a látnivalók és az ételfesztiválok felfedezésére. Emellett még az esték sem annyira hűvösek, hogy ki kelljen hagyni miatta a tradicionális olasz esti kószálást a városban, a passeggiata-t.

Az őszi szezonban már jellemzően kevesebb turista látogatja meg az országot, és a repülőjegyek és szállások ára is csökken, így a nevezetességek zavartalan meglátogatására és városnézésre is nagyszerű ez az időszak.

Itáliában is beköszöntött az ősz

Olaszországban egész évben rengeteg különböző kulturális programot és fesztivált találhatunk, de ősszel kifejezetten sok izgalmas (és ízletes) időtöltést kínál az ország, ahol, bár mindenkinek a pizza, a spagetti, lasagne és a rengeteg tésztaféle jut először eszébe róla, ilyenkor nem a penne, gnocchi és a farfalle áll a figyelem középpontjában. A szüreti időszakhoz kapcsolódó, szőlő- és olívabogyó szüreti fesztiváloktól a csokoládén át a sonka- és szarvasgomba-fesztiválokig mindenfelé ünneplik a jó ízeket és az őszt, és a rengeteg program közt azok is találnak maguknak megfelelőt, akik nem kifejezetten ételrajongók.

Az ősz egyik legfontosabb olasz ételkincse a fehér szarvasgomba, melynek szezonját többfelé is ünneplik Közép- és Észak-Olaszországban. A leghíresebb a Piemont régióban található Alba városában megrendezett fehér szarvasgomba-fesztivál, mely október elejétől november közepéig minden hétvégén kínál programokat. A vásárláson és az egyik legjelentősebb szarvasgomba-aukción kívül helyi szarvasgombával készült jellegzetes ételeket kóstolhatunk, este pedig kulturális programok nyújtanak szórakozási lehetőséget az idelátogatóknak, akik akár egy tradicionális szamárversenyt is megtekinthetnek.

Perugia városa a népszerű EuroChocolate fesztivál alkalmából megtelik csokoládébemutatókkal, csokoládészobrokat készítő művészekkel és persze csokoládérajongókkal – a beszámolók szerint pedig maga a levegő is kakaóillatú lesz ezekre a napokra.

Az ételek mellett több városban is a helyi védőszentet ünneplik októberben, az ehhez kapcsolódó regionális ünnepségek sok érdekességgel szolgálhatnak egy olaszországi kiruccanás során. Ősszel a színházi és opera szezon is megkezdődik, és ha az ember az opera szülőhazájában jár, mindenképp érdemes ellátogatnia egy előadásra, még akkor is, ha nem feltétlenül a műfaj rajongója, hiszen kivételes élményben lehet része.

Azok pedig, akik nem csak kulturális programokat keresnek – mivel ilyenkor már javában tart a fociszezon is –, a fehér szarvasgomba fesztiválról autóval egy órán belül elérhető Torinóban akár a 2014-es Bajnokok Ligája-döntős Juventus egy bajnokiját is elcsíphetik.