Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Görög tejterméklexikon

21-04-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Gorog-tejtermeklexikon

Görög tejterméklexikon - Hellász legfinomabb ízei
« Vissza
Social Share logo

Görög tejterméklexikon

A görög tejtermékek jellemzően juh- és kecskesajtból készülnek, fehérjetartalmuk magas, és különleges ízeket adnak a gyümölcsökhöz, salátákhoz, zöldségekhez. Ismerjük meg közelebbről az eredeti receptek alapján készülő sajtokat és joghurtokat!

Feta sajt

A feta sajt a görög gasztronómia egyik nélkülözhetetlen alapanyaga. Az eredeti feta sajt kizárólag pasztörizálatlan juh- vagy kecsketejből készül, a kecsketej aránya maximum 30 százalék lehet. Neve az olasz fette, azaz szeletelt szóból eredeztethető.

2005 óta a görög feta sajt eredtvédelem alatt áll, ennek megfelelően a nem Görögországban, főleg tehéntejből készült sajtokat csak „feta-típusúnak” lehet nevezni.

A fetát sózott vízben vagy tejsavóban tárolják, otthon a sajtot a levében, zárható edényben, hűtőben tároljuk mi is. Fogyasztás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből.

A feta íze remekül illik a paradicsomhoz, így a fűszeres-paradicsomos húsgombócra morzsolva is nagyon jól érvényesül, a gombócokat az egész család szeretni fogja! A fetából isteni krémet is lehet készíteni, ebbe zöldségeket, vagy akár húsokat, például pulyka satay-t mártogathatunk.

Görög joghurt

A görög joghurt sűrű állagú, magas fehérjetartalmú tejtermék, amely úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, és eltávolítják a savót.

A görög joghurt igazán sokoldalúan felhasználható könnyed desszertekhez, és nagyszerű pác lehet húsokhoz is, a grillszezonban mindenképp érdemes kipróbálni! Citrommal és fűszerekkel keverve igazán görögös pácot készíthetünk belőle Széll Tamás receptjét követve, vagy akár pikáns, currys pácot is készíthetünk Mautner Zsófi receptje nyomán.

Halloumi

Ciprusról ered, eredetileg juh -és kecsketej keverékéből készült. Sós lében tárolják, ma már a tehéntejből készült változata is elterjedt. Mivel olvadáspontja magasabb a szokásosnál, grillezésre is alkalmas, a kérge szépen megbarnul.

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!