Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Germán finomságok

16-03-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/German-finomsagok

Germán finomságok
« Vissza
Social Share logo

Germán finomságok

Németország konyhája kifejezetten sokszínű. Az országon belüli földrajzi és nemzetiségi változatosságokat a regionális konyhák is jól tükrözik, illetve minden régióban más, szomszédos területek hatása érvényesül. Egy dolog azonban univerzális: a német konyha előnyben részesíti a húsos fogásokat, kifejezetten sok felvágott, húskészítmény és kolbász található a hagyományos ételek között.

A német konyha alapdarabja, igazi ikonikus fogás a Leberkäse, azaz a főtt, kemencében sült húskenyér. Általában reggelire vagy ebédre fogyasztják, hiszen zsemlébe vagy kenyérszeletek közé téve igazán energiadús és laktató, gyorsan fogyasztható étel.

A magyarokhoz hasonlóan a német konyha sem ódzkodik a belsőségek felhasználásától, így szintén alapételnek számít a kenőmájas, így a pfalzi kenőmájas is. Míg itthon a májas általában reggelire, kenyérrel, esetleg szendvicsben kerül az asztalra, Németországban friss kenyérrel és savanyított csemegeuborkával fogyasztják sörkorcsolyaként. A savanykás uborka és a krémes májas nagyszerűen illik a világos sörök mellé, érdemes kipróbálni!

A német kolbászféleségek messze földön híresek. Számos változat létezik, minden régiónak megvan a maga jellegzetes kolbásza.
A krajnai kolbász például ementáli sajttal készül, hidegen vagy melegen is szokás fogyasztani. Ha melegen esszük, csak forró vízbe kell tenni 5 percre, hogy átmelegedjen, és már fogyaszthatjuk is. Bécsi virsli helyett krajnai kolbásszal is elkészíthetjük Mautner Zsófi vendégváró fogását, a leveles tésztával tekert virslit, ami mellé édes-savanyú paprikacsatnit kínál, az ementálinak köszönhetően még különlegesebb lesz.
A berni virsli neve ellenére nem svájci, hanem osztrák eredetű. Főtt virsliféle, ementáli sajttal készül, császárszalonnába tekerik. A virsliket elkészítéskor körbesütjük, hogy a szalonna megpiruljon, mellé sült krumplit, és ízlés szerint ketchupot vagy mustárt kínálunk.
Az egyik legjellegzetesebb német kolbászféle a dél-Németországból származó bajor különlegesség, a müncheni fehérkolbász (Weißwurst). Sápadt fehér színét a finomra darálásnak és annak köszönheti, hogy nem tartalmaz pirospaprikát, petrezselyem és citrom ízesíti. Hagyományosan tízóraira fogyasztották. Elkészítése a krajnai kolbászéhoz hasonló, forró vízben hagyjuk átmelegedni, és már fogyasztható is. Jellemzően úgy fogyasztják, hogy a kolbászkákat hosszában félbevágják, a bőrét lehúzzák, és a tölteléket fogyasztják – egyesek pedig egyszerűen csak kiszívják a tölteléket a kolbászból, és nem bajlódnak a darabolással. Próbálják ki édes mustárral és bajor pereccel különösen finom csemege!

A szalámi eredetileg Olaszországból származik (salame), erősen füstölt, fokhagymával és fűszerekkel készült kolbászféleség. Nem csak a magyar gasztronómia vette át (majd tette újra világhírűvé), de a németek is készítenek, és szívesen fogyasztanak is különböző szalámikat. Különleges fajtája az alpesi mini szalámi, amit finoman megfüstölnek, majd levegőn szárítanak. Szendvicsekbe kiváló, de a tavaszi kirándulásokon is nagyszerű energiát adó falat lehet. Egészséges és villámgyors reggelit is készíthetünk vele, ha Széll Tamás receptjét követve szendvicset készítünk belőle abonettel és túróval, és könnyű rántottát kínálunk mellé.

Német és osztrák receptjeinket itt találhatja, ha pedig tetszett a cikk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!