Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Folyékony arany a télben

12-01-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Folyekony-arany-a-telben

Folyékony arany a télben - Támogassa immunrendszerét: főzzön mézes ételeket a hideg időben!
« Vissza
Social Share logo

Folyékony arany a télben

Úgy tartja a szólás: nem aggasztja a méhecskét a tél. Nem csak a szorgos méhecskéknek nem kell a hideg idő miatt aggódniuk, de nekünk sem, ha a hideg hónapokban mézet használunk a főzéshez. Számos értékes összetevőjének köszönhetően a méz támogatja az immunrendszer működését, mivel vitaminokat és szervezetünk számára fontos enzimeket tartalmaz.

Az aranyló, illatos mézet már az őskorban felfedezték az emberek, több helyszínen is barlangrajzokon örökítettek meg mézet begyűjtő alakokat. Hippokratész, az ókori Görögország legjelentősebb orvosa is nagyra tartotta a mézet, és számos egyéb felhasználása mellett leginkább köptetőnek, valamint fertőtlenítésre ajánlotta, más dolgokkal együtt fogyasztva (magában fogyasztva ugyanis úgy gondolta, elnehezíti az embert).

Ma is számos betegség kezelésére használják, télen leginkább megfázás, torokfájás enyhítésére használjuk, enzimösszetevőinek köszönhetően antibakteriális hatású, a hideg időben immunerősítőként hat, és nem mellesleg a közérzetünknek is jót tesz.

Mivel a mézet szervezetünk gyorsan lebontja és energiaként hasznosítja, érdemes a reggelt vele kezdeni. Széll Tamás mézes krémtúróját akár előző este is elkészíthetjük, így reggel rohanásmentesen indíthatjuk mézédesen a napunkat. Ha reggelire müzlit szoktunk fogyasztani, abból is könnyen készíthetünk egészségesebb, házi verziót mézzel édesítve. Ha hétvégén készítjük elő ezeket a narancsos vagy chilis-sós verziókat, rengeteg időt megspórolhatunk magunknak a hétköznap reggelekre, és a keverékek jól záródó fémdobozban akár hetekig is elállnak.

A mézet nem csak édességekben, hanem húsokhoz is sokféleképpen felhasználhatjuk. Klasszikus párosítás a csirkeszárnyak ízének kiemelésére, a mézes-mustáros BBQ csirkeszárnyakat egy könnyed, gorgonzolás zellersalátával, a pácolt, fűszeres csirkeszárnyakat pedig coleslaw salátával érdemes párosítanunk. Az édes méz a sertéshús ízéhez is remekül passzol, egy klasszikus mézes-sörös pác remekül kiemeli a sertéshús aromáját. Ha újfajta ízekre vágyunk, érdemes kipróbálni a szójás sertésfalatkákat, ami mellé Széll Tamás laskagomba tempurát készített. Ha pedig vendégeket várunk, ezekkel a cayenne borsos sertésfalatkákkal és a mézes sült sütőtökkel biztosan nagy sikert aratunk majd!

Természetesen az édességeket, desszerteket is muszáj megemlítenünk, ha már a mézről van szó. Mautner Zsófi mézes-vaníliás sajttortája sütés nélkül készül, így igazán gyorsan és egyszerűen összeállíthatjuk. A joghurtos palacsinta vagy a túrópalacsinta a hagyományos változatnál könnyedebbek, a melléjük kínált, szezonális gyümölcsökből készített mézes gyümölcskompót pedig gyorsan elkészül és feldobja a desszerteket. A joghurt panna cotta szintén egy könnyedebb verzió a hagyományos tejszínes változatnál, a bazsalikomos eper helyett pedig nyugodtan tegyünk a tetejére szezonális gyümölcsöket, citrusféléket, licsit vagy ananászt!

Ha tetszett Önnek receptválogatásunk, böngésszen további recept-összefoglalóink és magazintartalmaink között!