Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Ételek vitamindús karalábéval

02-05-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Etelek-vitamindus-karalabeval

Ételek vitamindús karalábéval
« Vissza
Social Share logo

Ételek vitamindús karalábéval

A karalábé a káposztafélék közé tartozik, így nem csak a káposzta, de a brokkoli közeli rokona is. Jellemzően megvastagodott, gumós szárát fogyasztjuk, nyersen vagy főzve. Sokan nem tudják, de levelei is gazdagok értékes tápanyagokban, vitaminokban, zsengén azokat is érdemes felhasználni. Magyarországra német hatásra került, a karalábé elnevezés is a német karalábé (Kohlrabi) szóból ered – ott ma is nagyon népszerű zöldség, Németországban termelik és fogyasztják a legtöbb karalábét a világon.

Karalábé

A zsenge karalábé nyersen is édeskés, káposztás jellegű, a brokkoli szárához hasonló állagú, de kevésbé markáns ízű. A magyar konyhában a karalábé elterjedt zöldség, a vasárnapi húslevesbe is mindig kerül legalább egy fej a legtöbb konyhában. A zöldséglevesből sem érdemes kihagyni, a változékony tavaszi időjárásban a nátha egyik legjobb ellenszere lehet egy forró és frissítő, enyhén csípős zöldségleves.

Könnyű vacsora lehet a petrezselymes karalábé-krémleves, ami mellé roppanós, pirított fehérkenyéren házi sertéspástétomot kínáljunk. A klasszikus karalábéfőzelék is új fényt nyerhet, ha joghurtosan készítjük el, ráadásul, ha sült csirkemellet kínálunk hozzá, a húsevőknek sem lehet egy rossz szava sem.

Gazdag laktató főételt kapunk, ha Mautner Zsófi receptjét követve elkészítjük a zöldséges sertésragut, sárgarépás burgonyapürével rétegezve – nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is! Gyermekkorunk kedvenc töltött karalábéját Széll Tamás a saját stílusában készítette el, és fejlesztette tovább: pulykahússal készítette el, sajttal és csiperkegombával gazdagította, könnyed kapormártással tálalja – mindenképp próbálják ki, megéri!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!