Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Együnk több sárgarépát!

25-04-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Egyunk-tobb-sargarepat

« Vissza
Social Share logo

Együnk több sárgarépát!

A sárgarépa fontos zöldségünk, rengeteg ételben felhasználjuk, a levesektől a salátákon át a desszertekig mindenben megjelenik. Számtalan színváltozata létezik, a citromsárga, de akár lila is lehet. A legelterjedtebb ma a narancssárga változata (magyar neve, a sárgarépa is erre a színére utal), ami azonban csak a 17. században, holland nemesítés eredményeképp jelent meg, addig jellemzően citromsárga vagy piros színű volt. Tápanyagokban, vitaminokban gazdag, energiatartalma azonban alacsony, így érdemes minél többször fogyasztanunk, hiszen bármilyen étrendbe könnyen beilleszthető, és változatos formákban fogyasztható.

A hús- és zöldségleves szinte elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, azonban, ha egy kis változatosságra vágynánk, érdemes kipróbálni a pikáns, narancsborssal ízesített zöldségkrémlevest.

A sült répa nagyszerű köret, a narancsos csirkecomb mellé nagyszerűen illik. Ha követjük a receptet, zamatos csirkecombokat kapunk majd, és ne hagyjuk ki a pikáns rukkolás krumplipürét sem, ami nagyszerűen ellensúlyozza a répa és narancs édeskés ízét! A klasszikus coleslaw (amerikai káposztasaláta) sem lenne igazi a sárgarépa nélkül, mellé fűszeres csirkeszárnyakat érdemes enni – lehetőleg kézzel.

Remek egytálételeket készíthetünk répával: a kukoricával és paprikával készülő pulykás egytál laktató, mégis friss fogás, ráadásul remek munkahelyi ebéd is lehet, ha magunkkal visszük: az egytálételek előnye, hogy könnyen szállíthatók, és nem kell melléjük köret, így könnyen fogyaszthatjuk irodai körülmények között is – ráadásul másnapra az ízek csak még jobban összeérnek! A vegetáriánusoknak a zöldségegytált ajánljuk, amit a petrezselymes pesztó tesz igazán frissé, a benne főtt fussili tészta pedig laktatóvá.

Bár elsőre meglepő lehet, egészséges és finom szendvicskrémeket is készíthetünk répából: a sárgarépás szendvicskrém tejföllel vagy joghurttal készül, és egy kevés fokhagyma ízesíti, de a répás szendvicskrémet sajtkrémmel is elkészíthetjük, ha úgy jobban szeretjük – ilyenkor ne hagyjuk ki belőle a petrezselymet, ami igazán frissé teszi!

A répa remek nassolnivaló is, ilyenkor érdemes mellé valamilyen mártogatót készíteni, például magvas-uborkás túrókrémet vagy sajtfondüt is kínálhatunk mellé.

A legkisebbeknek szuper zöldségpépet készíthetünk sárgarépából, a házi készítésű bébiételt ráadásul kis adagokban le is fagyaszthatjuk, hogy később bármikor elővehessük.

Egészséges reggeli ital vagy frissítő uzsonna lehet egy pikáns, narancsos-gyömbéres sárgarépaital. A gyömbért ízlés szerint adagoljuk, akkor az igazi ha érvényesül az italunkban a pinkássága!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!