Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Csábító desszertek

26-05-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Csabito-desszertek

Csábító desszertek
« Vissza
Social Share logo

Csábító desszertek

Itt a tavasz, és lassan a nyár is, a sok egészséges zöldség és gyümölcs mellett érdemes magunknak megengedünk, hogy egy-egy csábító, hedonista desszerttel csillapítsuk édesség utáni vágyakozásunkat. A Pünkösdnél nincs is jobb alkalom arra, hogy mi is úgy étkezzünk, mint a királyok, és egy csodás étkezés után egy nagyszerű desszerttel jutalmazzuk magunkat.

Csábító desszertek

A tiramisu az olasz konyha klasszikus desszertje, a hagyományos verzió kávéba mártott babapiskótarudakból és tojásos mascarponéből áll, az elkészült desszertet pedig kakaóval szórják meg. Az édesség neve is a kávétartalmára utal, a neve annyit tesz: dobj fel! Ha a klasszikus verziót szeretnék elkészíteni, érdemes Mautner Zsófi receptjét követni, aki egy kevés amaretto likőrrel is feldobja a süteményt, és csatos üvegben készíti el, így könnyen adagolható és tárolható lesz.

A tiramisu nagy előnye hogy rengetegféleképpen variálható, a mascarpone és babapiskóta kettősének sok gyümölcs jól áll. Frissítő változat Széll Tamás áfonyás-citromos tiramisuja, és izgalmas variáció az erdei gyümölcsös „túrótiramisu”, ami kávé nélkül, túróval készül, szezonális erdei gyümölcsökkel, mindkettőt érdemes kipróbálni a nyáron!

A profiterol a képviselőfánk és az éclair fánk rokona, alapja az égetett tészta, melybe krémet töltenek (általában főzött krémet), a tetejére pedig csokoládéöntetet locsolnak. Az égetett tészta elkészítésétől sokan tartanak, ám Mautner Zsófi receptjét követve könnyen elkészíthető, a túrókrémes töltelék pedig kifejezetten könnyeddé teszi a süteményt. A könnyed golyócskák titka, hogy sütés közben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, különben összeesik!

A crème brûlée klasszikus francia desszert, mely nevét, ami égetett krémet jelent, a tetején található jellegzetes, roppanós karamellkrémnek köszönheti. Nem véletlenül a világ egyik legnépszerűbb francia desszertje, a vaníliás főzött krém és a roppanós karamellréteg kettőse különleges és egyszerűségében nagyszerű csemege, ráadásul többféleképpen variálható, léteznek gyümölcsös és különböző fűszerekkel ízesített változatok is. A karamellizált cukorréteget legkönnyebben szakácsfáklyával varázsolhatjuk a desszert tetejére, ha nincs ilyenünk, a magas fokozatra kapcsolt grillsütő is megteszi. Különleges variáció a crème brûlée narancslikőrös karamellel és fagylalttal, és bár elsőre kissé körülményesnek tűnhet az elkészítése, mindenképp érdemes kipróbálni, nagyon megéri!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!