Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Ajvár: a Balkán kedvenc mártása

19-07-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Ajvar-a-Balkan-kedvenc-martasa

Egyszerű, mégis sokoldalú mártás
« Vissza
Social Share logo

Ajvár: a Balkán kedvenc mártása

A füstös, néha kissé csípős ízű ajvár eredetileg sült paprikából, sült padlizsánból és fokhagymából készül, ecetet, olajat, sót és cukrot is adnak hozzá. Nem is gondolnánk, milyen sokoldalú, és milyen sokféleképp használhatjuk fel konyhában. 

Egyszerű, mégis sokoldalú mártás

Az ajvár török eredetű szó, és nem véletlen, hogy a hangzása hasonlít a kaviárra. A padlizsánt a Közel-Keleten ugyanis a szegény ember kaviárjának nevezik, mert feldolgozott állapotban apró gyöngyökre emlékeztet.

Ahogy nálunk a lecsónál, a Balkánon minden háziasszonynak megvan a saját ajvár receptje, készülhet édesen, csípősen, attól függ, hogy milyen paprikát használnak hozzá. Főleg húsokhoz és zöldségekhez fogyasztják, de pikáns, vagy hideg tejfölös mártásoknak is alapanyaga lehet. Salátákba, joghurtba is keverik. A szerb eredetű pljeskavicát is ajvárral, és a tejföl „rokonával”, kaymakkal és pitával kínálják.

Az aromás mártás Magyarországon is nagyon népszerű. Akár balkáni, akár hazai ízeket szeretnénk az asztalra tenni, izgalmas aromákkal gazdagítja a fogásokat. A horvát ropogós kenyérlepényt, amit szardíniával, tepertővel sültpaprikakrémmel tálalnak, ajvár hozzáadásával lehet igazán finoman elkészíteni.
A paprikás savanyú káposzta egytál is sokkal teltebb ízeket kap, ha a zöldségkrémmel ízesítjük.

Kísérletezzünk nyugodtan, dobjuk fel ajvárral a nyári ételeinket!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!