Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

Adriai ízkavalkád a konyhánkban

05-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/Adriai-izkavalkad-a-konyhankban

Adriai ízkavalkád a konyhánkban
« Vissza
Social Share logo

Adriai ízkavalkád a konyhánkban

„Horvát” konyha valójában nem is létezik, hiszen minden egyes régiónak sajátos ízvilága, jellemző alapanyagai vannak, a dalmáciai partoktól a Kvarner-öbölig, a szlavóniai síkságtól Isztriáig. A horvátországi gasztronómiai kultúra sokszínűsége az alapanyagok mellett a szláv gyökerekre, a magyar, osztrák, olasz, görög és török hatásokra vezethető vissza.

Adriai ízkavalkád a konyhánkban

A tenger elképesztően sokféle hallal ajándékozza meg Horvátországot, a halakat nagyon változatosan, bor és tengervíz keverékében főzve, párolva, roston, tepsiben vagy nyárson sütve készítik el. Bár a halas fogások természetesen frissen a legfinomabbak, otthon is megidézhetjük az adriai nyaralás ízeit. A makrélafilé például még olajban tartósítva is ízletes, ezenkívül nagyon egészséges is.
A prsuto nevű sonka különleges ízét annak köszönheti, hogy a füstölés után hónapokig szárad a sós levegőn. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval vagy sárgadinnyével körítve tökéletes előétel. A kulen - őrölt paprikával, fokhagymával és sóval töltött kolbász – hagyományosan a szlavóniai tölgyesek makkján nevelt disznókból készül. Egy hónapig füstölik, és akkor a legfinomabb, ha legalább fél évig hideg, szellős helyen, pl. a padláson érlelik.
A szerb eredetű pljeskavicát senkinek nem kell bemutatni, marha-, bárány- és sertéshúsból készül, akárcsak a csevapcsicsa. Ajvárral (paprikából, padlizsánból és fokhagymából fűszeres zöldségkrémmel), a tejföl „rokonával”, kaymakkal vagy pitával kínálják. És ha már a horvát kenyérféléknél tartunk, mindenképp meg kell említenünk a fűszeres, fokhagymás, olívabogyós lepénykenyeret, amelynek hagyományos készítése ismét a reneszánszát éli.