Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A tavasz kedvenc zöldsége

16-05-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-tavasz-kedvenc-zoldsege

A tavasz kedvenc zöldsége. Végre itt a spárgaszezon!
« Vissza
Social Share logo

A tavasz kedvenc zöldsége

A spárga, amit más néven nyúlárnyéknak is neveznek, Európa-szerte népszerű zöldségféle. Már az ókorban is ismerték, a neve a görög asparagos szóból ered, amit fiatal hajtást jelent. A zsenge, megvastagodott spárgahajtások (amit sípnak is neveznek) igen ízletesek, zöld, fehér (más néven halványító), vagy lila változatban találhatók meg a boltokban.

Érdekesség, hogy a fehér és a zöld spárga ugyanaz a növény, a fehéret föld alatt (úgynevezett bakhát alatt) termesztik, hogy ne érje fény, amint kibújik a földből, azonnal leszedik. A föld felszíne fölött, napsütésben termesztett spárga ugyanis az érés során zöld színű lesz. A zöld színű változat zsengébb, akár nyersen, salátaként is fogyasztható, ha az alsó fás részét eltávolítjuk, a fehéret azonban főzni kell, illetve a szárakat meg is kell hámozni, mert ez a része fás rostokat tartalmazhat. Mivel jól emészthető rostokban és hasznos tápanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény növényről van szó, kifejezetten egészségesnek számít, így érdemes az április és június közé eső szezonjában minél gyakrabban fogyasztani!

A zöld spárgát gyorsan elkészíthetjük sütve vagy grillezve, így nem veszíti el a különleges ízét és könnyen megpuhulnak a sípok. A sült spárgát baconnel és mimózatojással kiegészítve könnyed vasárnapi brunch válhat belőle. Mautner Zsófi langyos, sült spárgasalátája is a zöldspárga friss ízét emeli a középpontba, igazán könnyen elkészíthető előétel, vagy könnyű vacsora lehet belőle. Fehér és zöld spárgát is felhasznál Széll Tamás színes, tavaszi spárgasalátájában, amit kandírozott baconszalonna és ropogós magvak tesznek igazán különleges és tápláló salátává. Önmagában is isteni fogás, de izgalmas köretként is érdemes bevetni!

Ha egy salátánál kicsit tartalmasabb fogást vagy köretet szeretnénk, készítsünk sütőben sült, tavaszi zöldséges rizst – ebbe az összes idényzöldséget érdemes belekevernünk, így a spárga sem maradhat ki. Használjunk fehér és zöld spárgát vegyesen, hogy még gazdagabb és összetettebb ízhatást érhessünk el!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el lexikonunk többi bejegyzését, illetve további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!