Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A tavasz hírnöke

22-03-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-tavasz-hirnoke

A tavasz hírnöke - Végre itt a medvehagyma szezon!
« Vissza
Social Share logo

A tavasz hírnöke

Semmi sem jelzi jobban, hogy végre valóban beköszöntött a tavasz, mint az, hogy megjelennek az erdőkben, majd a boltok polcain a nagy csomag, harsogó zöld medvehagymacsokrok. Aki ilyenkor a természetben, főleg tölgy- vagy bükkerdőkben jár, könnyen bukkanhat természetes erdei medvehagyma-lelőhelyre, ilyenkor szinte szőnyeget képezve borítja a talajt.

A medvehagyma íze és hatása a fokhagymáéhoz hasonló (nevezik vadfokhagymának is), aromája azonban enyhébb. Nevét onnan kapta, hogy a téli álomból ébredező medvék is előszeretettel fogyasztják. A leveleket virágzás előtt gyűjtik be, mivel a virágzással elveszíti jellegzetes ízét. Ha kirándulásunk során medvehagymát szeretnénk szedni, érdemes különösen odafigyelni, hiszen a levelek könnyen összetéveszthetők a szintén ilyenkor megjelenő gyöngyvirág és őszi kikerics leveleivel, melyek mérgezőek! Ha a leveleket összeroppantva, megdörzsölve fokhagymaillatot érzünk, akkor medvehagymáról van szó, ellenkező esetben nem tanácsos elfogyasztani őket!

Fokhagymás aromája miatt számos ételben felhasználhatjuk, amibe fokhagymát tennénk, valamint salátákba is remekül illik. Nem érdemes hosszan főzni, ugyanis hőkezelés hatására veszít aromájából, így sajnos nem is tartósítható könnyen – fogyasszuk frissen a szezonjában bőségesen!

A medvehagymalevelek felhasználásával különleges házi pesztót készíthetünk. A petrezselymes pesztóhoz hasonlóan mandulával érdemes készíteni, fokhagymát nem érdemes hozzáadni. Mivel az olajon megfuttatástól veszíthetnek a levelek az aromájukból, érdemes robotgépben elkészíteni a pesztót a mandula, medvehagyma, só és kevés citromlé összedolgozásával. Ezt a pesztót utána sokféleképpen felhasználhatjuk, remekül illik különböző tésztákhoz és húsételekhez.

A sertéshús ízéhez is remekül passzol a medvehagyma, készíthetjük a húst Stroganoff módra, vagy ropogósan, tojássalátával – utóbbi receptben a snidlinget helyettesíthetjük vele.

A krumplipürét is feldobhatjuk, ha medvehagymát adunk hozzá – a csirke saltimbocca remek kiegészítője lehet a szezonban a medvehagymás burgonyapüré: csak cseréljük a receptben a rukkolát medvehagymára!

Ha tetszett a cikk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!