Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A sokoldalú húsvéti kalács

04-04-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-sokoldalu-husveti-kalacs

A sokoldalú húsvéti kalács
« Vissza
Social Share logo

A sokoldalú húsvéti kalács

A húsvét egyik legjellegzetesebb, legsokoldalúbb étele a kalács. Fogyaszthatjuk reggel, délben, vagy este, akár sósan, akár édesen, a húsvéti sültek, a főtt kötözött sonka mellé, de a desszert főszereplője is lehet.

A sokoldalú húsvéti kalács

Az omlós, foszlós kalács finomra őrölt búzalisztből, tejjel, vajjal és tojással készül, dagasztott kelt tésztából. Ha kalácsot készítünk, ahhoz, hogy igazán könnyed és foszlós legyen, különösen fontos átszitálnunk a lisztet, hogy az levegősebb legyen, így könnyed legyen a tésztánk!

A kalács napjainkra egyet jelent a jellegzetes hosszúkás, fonott alakú péksüteménnyel, eredetileg azonban kerekre formázták, erre a formára utal a kalács név is, ami szláv eredetű. A húsvéti ünnepen a katolikus hagyományban különleges szerepet is kap a kalács: a vasárnapi szentmisén a hívek megszenteltetik ünnepi ételeiket, így a tojás és a sonka mellett a kalácsot is.

Ha húsvétra megpróbálkozna a kalácssütéssel, esetleg egy különlegesebb kalácsreceptet keres, mindenképp érdemes kipróbálniuk Mautner Zsófi egyszerű vajas-túrós kalács receptjét, amit aszalt gyümölcsök és kandírozott narancshéj tesz igazán különlegessé. Olaszországban is kedvelt ünnepi sütemény a kalács: a panettone jellemzően a karácsonyi ünnepek desszertje, melynek húsvéti megfelelője a colomba pasquale, amely mazsola nélkül, kandírozott gyümölcshéjakkal készül. Így, ha az apró mandulapanettonékba a mazsola helyett kandírozott narancs-vagy citromhéjat kevernek, autentikus és különleges húsvéti édességet kapnak, melynek minden vendég vagy locsoló biztosan örülni fog!

A kalács nem csak magában nagyon finom, többféle ételben is főszerepet kaphat. Karamellizálva, forró eperrel és krémsajttal kínálva különleges húsvéti reggeli lehet – a bátrabbak egy csipet őrölt borssal különlegesen pikánssá tehetik. Az édes, almás kenyérfelfújt kaláccsal még omlósabb lesz, ráadásul a maradék szeleteket is nagyszerűen felhasználhatjuk ebben a finomságban. Ha az utolsó morzsákat sem szeretnénk hagyni kárba veszni, érdemes lehet elkészíteni Széll Tamás különleges szilvás gombócát, mely fahéjhabbal készül, kalácsmorzsába forgatva. Ha nem kapunk szilvát, eperrel elkészítve is isteni!

Még több desszertet találhat itt, ha pedig tetszett a cikk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!