Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A sertés részei

05-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-sertes-reszei

« Vissza
Social Share logo

A sertés részei

Hol található a sertésben a felsál, mi a sertés „diója”, és mi pontosan a dagadó? Összegyűjtöttük a sertés húsrészeit, és azt is, hogy milyen fogások elkészítésére a legalkalmasabbak. 

Tarja: a sertés nyaki része, a legfinomabb húsrész grillezéshez és frissensültnek, magas zsírtartalma miatt szaftosra sül. Nyárson sütve, illetve flekkenként is fogyasztható.

Karaj: az egyik legismertebb, és talán a leggyakrabban használt húsrész, darált húsok és a rántott húsok alapanyaga, ezenkívül frissen sütve és párolva is fogyaszthatjuk. Csontjából finom leves (úgynevezett orjaleves) is készülhet.

Részei:

Comb: a sertés hátsó combját nevezzük így. A sertés legtöbbféleképpen felhasználható része, egyben, szeletelve vagy aprítva is számos módon felhasználható: párolhatjuk, süthetjük, kiránthatjuk, készíthetünk belőle pörköltet, vagy le is darálhatjuk.

Részei:

Csülök: A sertés lába és combja közötti rész. Pörköltekhez, füstölve, kemencés ételekhez használjuk, illetve kocsonyába is tehetjük. Egyben sütve is nagyszerű fogás.

Köröm, láb: kocsonyába, illetve füstölve szokás fogyasztani.

Dagadó (hasaalja): a sertés zsírban gazdag hasfala, amiből kolbászok, tokányok, pörköltek, gulyások készülnek. Ezek mellett a töltött sertéshús jellegzetes alapja, de akár egyben is szokás sütni.

Oldalas: a hússal fedett bordákat hívják így – füstölve, vagy sütve használják leggyakrabban, de töltve vagy párolva is elkészíthető.

Lapocka: a sertés első combja, amelyből fasírtok, vagdaltak, pörköltek, sonkák készülnek.

Tokaszalonna: főzve és abálva is fogyasztjuk, illetve tepertő készíthető belőle.

Egyéb húsrészek: