Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A francia konyha remekei

08-06-2017

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-francia-konyha-remekei

« Vissza
Social Share logo

A francia konyha remekei

A francia konyha nem hiába világhírű, sehol máshol nem találhatunk ennyire sokszínű, és a tökéletességig csiszolt ételeket. A franciák szeretnek enni-inni és nem utolsósorban főzni is, és ez meg is látszik a konyhakultúrájukon és a nagyszerű francia ételeken! Összegyűjtöttünk Önöknek néhány olyan francia receptet, amit nem érdemes kihagyni!

A francia étkezés leggyakrabban 3 fogásból áll, amit egy sajtfogás egészíthet ki. A sajtot jellemzően a főétel és a desszert között, ritkán a desszert helyett fogyasztják. A klasszikus fogások nevei: előétel (entrée), főétel (plat), sajtfogás (fromage) és végül a desszert (dessert).

Az étkezést előétellel érdemes kezdeni. Könnyű, nyárias előétel lehet – de akár könnyed vacsorának is remekül illik – a Provence-i töltött zöldségek, kapormártással kiegészítve. Nagyméretű, szezonális zöldségeket válasszunk az ételhez, legfinomabb a receptben is említett paradicsom, cukkíni és padlizsán kombinációja, de bátran kísérletezhetünk más zöldséggel is! Remek előétel lehet a francia konyha egyik klasszikus fogása, a quiche is. Ez egy vajas tésztával készülő sós piteféle, melynek tojásos töltelékébe számos zöldség és húsféle remekül illik. Próbálják ki Önök is, készítsék el előételnek vagy különleges vacsorának a pulykamelles quiche-t, morzsolt túróval és póréhagymával!

A francia konyha rengetegféle főételt kínál. Számos húsfélét fogyasztanak rendszeresen, a szárnyasoktól a marháig, de a vadhúsok és a nyúlhús is megtalálható a klasszikus fogások között. Remek főétel lehet a burgundi sertéskaraj pirított laskagombával, akár olyan alkalmakra is, amikor nagyobb vendégsereget várunk. Ha a szárnyasokat részesíti előnyben, mindenképpen érdemes elkészíteni Széll Tamás sütőben sült, tejszínes-zöldséges csirkecomb receptjét, melyet a februárban rendezett Bocuse d’Or döntőn készített Bresse-i csirkeétele ihletett! Igazán franciás fogás ez az öntöttvas lábosban (cocotte) készülő, zöldségekben gazdag étel! Ha különlegességre vágyik, készítsen francia mustáros nyúlragut! A nyúlhús kifejezetten egészséges, a szárnyasokhoz hasonló világos húsféle, ha még nem készítette soha, itt a remek alkalom kipróbálni!

A sajtfogás már az étkezés levezetésére szolgál, semmiképp se feledkezzünk meg a hozzáillő borról sem! Az olvadó és forró, sült Carré de l’Est sajthoz remekül illenek a savanyított zöldségek és egy könnyed saláta, valamint egy könnyed balatoni cuvée! Ha hagyományos sajttálat szeretnénk készíteni, valami édeskéset érdemes a sajtfélék mellé kínálni, mondjuk aszalt gyümölcsöket de Mautner Zsófi szerint a francia sajttál karamellizált hagymacsatnival a legjobb!

Ha ennyi finomság után még fér belénk egy kis desszert, elkészíthetjük a francia joghurtos piskótát normandiai almaborsodóval, ami mellé szezonális bogyósgyümölcsöket (például áfonyát és málnát) kínálhatunk, vagy a francia konyha egyik klasszikus desszertjét, a fordított, karamellizált almatortát, más néven Tarte Tatin-t!

Ha tetszett a cikkünk, olvassa el további receptajánlóinkat és magazintartalmainkat is!