Bevásárlólista Kedvenc receptek Kedvenc receptek

A burektől a pljeskavicáig

05-12-2016

https://www.lidlkonyha.hu/Magazin/A-burektol-a-pljeskavicaig

A burektől a pljeskavicáig - Dalmácia és a Balkán ízei az Ön konyhájában
« Vissza
Social Share logo

A burektől a pljeskavicáig

Nem véletlen, hogy a Balkán ételei itthon is nagyon kedveltek: a fűszeres, kiadós fogások nagy része nálunk is ismert alapanyagokból készül, ugyanakkor a természeti adottságok és a kulturális hatások miatt egészen más ízvilágot képviselnek. Otthon is elkészíthetjük ezeket az ételeket, hiszen az alapanyagok beszerzése ma már egyáltalán nem jelent problémát.

A pljeskavica eredetileg marha-, bárány- és sertéshúsból készülő húspogácsa, de az itthon kevésbé elterjedt bárányhús nélkül is nagyon finom a végeredmény. Mautner Zsófi pljeskavica receptjében a marinált hagyma és egy különleges sültpaprika-krém kíséri.

A burek és a fűszeres lepénykenyér éppúgy hozzátartozik a Balkán világához, mint a grillezett, fűszeres húsételek vagy a tengeri halak. Ha már érezte kora reggel a tengerparti városkák pékségeiben készülő friss kenyér és a péksütemények illatát, mindenképp próbálja ki a következő recepteket: Mautner Zsófi egy sajtos-sonkás bureket készített, Széll Tamás pedig szardíniával, sültpaprika-krémmel és tepertővel tette még izgalmasabbá a hagyományos horvát kenyérféleséget.

Ha langyos kölessalátát készít makrélával, a hűvös késő őszi estéken is a horvát tengerparton érezheti magát, ha pedig tápláló, pikáns egytálétellel szeretné felcsavarni a „belső” fűtést, tegyen egy próbát az ajvárral készült paprikás savanyú káposztával.